botrány;Nagykanizsa;Kásler Miklós;etno-fitnesz;

2023-05-16 09:00:00

Kimozognák a Kásler-féle etnofitnesz-botrányt, nincs jele annak, hogy elkészült volna 12 millió forint közpénzből az új népi edzésforma

Az adóhivatal úgy tért ki az ügy elől: korábban még nem, most viszont már nem nyilatkozhatnak az ügyről. Egy ütemre hallgatnak a minisztériumok is.

– Ugye nem gondolta komolyan, hogy találni fog bárkit?! Már régóta nincs itt senki, az egyesület, ha működik is, bizonyosan nem erről a címről – mondta egy negyvenes férfi a nagykanizsai Fő utca egyik épületénél, miután az Élet Szolgálat Egyesületről, s a szervezet „találmányáról”, az etnofitneszről érdeklődtünk.

Azért kerestük a civil egyesületet a hivatalos székhelyén, mert a szervezet vezetői a megadott telefonszámon és e-mail címen sem reagáltak hívásainkra, üzeneteinkre. Pedig volna mire választ adniuk:

Mint emlékezetes, lapunk írta meg először, hogy „a magyar ethnofitness edzésforma kidolgozására” nyert 12 millió forint támogatást a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, Kásler Miklós akkori humánminiszter döntése nyomán a nagykanizsai bejegyzésű Élet Szolgálat Egyesület 2020-ban. A szervezet eredendően hospice-szolgáltatással, gyógytornával és szakápolással foglalkozott, ám később kulturális egyesületként éledt újra. Lapunk korábban kiderítette azt is: Kásler miniszter egy kétoldalas pályázatot dotált 12 millió forinttal. A szervezet alelnöke, Törőcsik Pál – aki még a kétezres években Nagykanizsa fideszes alpolgármestere volt – korábban lapunknak azt mondta: néptáncosok, néprajzosok és fitneszoktatók dolgoznak a rendszerén, melyről „higgyük el, nagy durranás lesz”!

A 12 millió forint sorsa azonban a jelek szerint a kormányzatot és a minisztériumokat kevéssé izgatja. 2021-ben Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője írásbeli kérdése nyomán a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóság úgy foglalt állást: nincs szükség nyomozásra, mert „a pályázat kapcsán nem állapítható meg, hogy annak megvalósításával felhagytak volna, továbbá a teljesítés határideje nem járt le”.

Az egyesületnek a törvény szerint 2021. december 30-ig kellett elszámolnia a támogatással, ezért megkerestük a NAV-ot, teljesítette-e ezt a kötelezettségét az egyesület, s ha igen, beszámolójuk megfelelt-e a törvényi előírásoknak? Az adóhivatal válaszából kiderült, konkrét adózóra vonatkozó információkat a NAV törvényi okokból nem adhat.

Vagyis a NAV 2021-ben azzal tért ki az ügy elől, hogy még nincs miről beszélni, a határidő lejárta után majd másfél évvel pedig már azt állították, már nem nyilatkozhatnak. Az adóhivatal ugyanakkor nemcsak elzárkózott, hanem további is adta a labdát: jelezte, a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert támogatásban részesülőknek a pénz felhasználásáról az alapnál, egészen pontosan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnél kell elszámolniuk. Megkerestük a Nemzeti Kulturális Alapot, ám egy hét alatt sem kaptunk választ kérdéseinkre.

Kérdéseket küldtünk a Miniszterelnökségnek, továbbá a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak is. Arra voltunk kíváncsiak: Elszámolt-e az egyesület a pénzzel? Ha igen, elszámolásuk megfelelt-e a törvényi előírásoknak? Tételesen mi szerepelt az elszámolásukban? Ha nem volt elszámolás, mi lett a 12 millió forint közpénz sorsa? Egyik minisztérium sem válaszolt lapzártánkig.