Szlovákia;sérültek;buszbaleset;hazaszállítás;Külgazdasági és Külügyminisztérium;Menczer Tamás;

2023-05-16 10:02:00

Tizennyolc utas érkezett haza Szlovákiából a magyar busz hétfői balesete után

A huszonegy súlyos sérült közül ketten továbbra is mélyaltatásban vannak.

A Szlovákiában balesetet szenvedett magyar autóbusz utasai közül tizennyolcan hazaérkeztek Magyarországra – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára kedden az M1 reggeli műsorában. Elmondta: a tárcához 31 hívás érkezett a balesettel kapcsolatban, és minden utast sikerült azonosítani, a súlyos sérültek közül ketten még mélyaltatásban vannak.

Amint arról a Népszava is beszámolt, a magyar busz egy kamionnal ütközött össze hétfő délelőtt a szlovákiai D2-es autópályán. A balesetben egy ember meghalt, 37-en könnyebben, 21-en súlyosan sérültek meg, őket a szakolcai, a nagyszombati, a malackai, illetve három pozsonyi kórházban ápolják.

Menczer Tamás a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszámolt, hogy a könnyebben megsérült 37 utast egy tűzoltó-parancsnokságon vizsgálták meg, közülük 23-at további vizsgálatokra kórházba küldtek. Ezt 19 ember fogadta el, őket kórházba szállították, míg négy ember visszautasította a további vizsgálatokat. Hozzátette, a nagykövetség munkatársai hétfő óta a helyszínen, illetve a kórházakban vannak, hogy segítsék a sérülteket, az utasok azonosítását, a rokonok és az ismerősök tájékoztatását. Menczer a Facebook-oldalán azt is jelezte, hogy rövidesen elindul Pozsonyba hat szlovákul beszélő hazai egészségügyi szakember, ápoló, akik szintén segíteni fogják a magyarok ellátását.

Mivel a hatósági vizsgálat még nem zárult le, a baleset okáról továbbra sincs információ, és arról az államtitkár sem kívánt találgatni, de mint mondta, amint a sérültek hazaszállítható állapotban lesznek, az Országos Mentőszolgálat – az orvosi protokoll szerint – segítséget nyújt a hazaszállításukban.

Közben a hazaérkezett sérültekről a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház közleménye alapján írta az MTI, hogy kedd reggel nyolcig négy embert szállítottak be a miskolci intézménybe – Egyikük könnyebben sérült, három ember pedig nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Életveszélyben egyikük sincs, állapotuk stabil, ellátásuk megkezdődött – közölte a kórház. Hozzátették, további sérülteket is várnak, és az ő érkezésükről, állapotukról még ma délután tájékoztatják a sajtót, de – a személyiségi jogokra tekintettel – bővebb információkat az intézmény nem adhat mindaddig, amíg az érintettek vagy hozzátartozóik erre engedélyt nem adnak.