végrehajtás;Belügyminisztérium;Országos Roma Önkormányzat;Lakatos Oszkár;exkluzív;

2023-05-20 06:05:00

Végrehajtást indított a belügy, a NAV-ot küldi az Országos Roma Önkormányzatra

A minisztérium 323 millió forintot akar beszedni az adóhatóság révén az Országos Roma Önkormányzattól. Lakatos Oszkár, a testület elnökhelyettese minden elemében vitatja az eljárás jogszerűségét, és politikai támadásról beszél.

A Belügyminisztérium hat tételben összesen közel 540 millió forintot követel az Országos Roma Önkormányzattól (ORÖ). A tárca minden tétel esetében fizetési felszólítást küldött. Miután ez nem vezetett eredményre, az említett összeg nagyobb részét, 323 millió forintot végrehajtás útján, az adóhatóság közreműködésével próbálja beszedni.

Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese levélben fordult a minisztériumhoz. Vitatja, hogy az ORÖ-nek visszafizetési kötelezettsége lenne. Lakatos Oszkár kérdésünkre kijelentette: politikai támadásról van szó, amelynek az a célja, hogy működésképtelenné tegyék a romák országos önkormányzatát.

A Népszava birtokában lévő dokumentum alapján az ügy valóban nem nélkülözi a furcsaságokat. A Belügyminisztérium a fizetési felszólításokban minden támogatási tétel esetében rögzítette, hogy „az iratanyag áttekintését követően a szakmai beszámoló elfogadásra került”. Márpedig a szakmai beszámoló azt ismerteti, hogy mire és hogyan használták fel az adott támogatást. Ha egyszer azokat a tárca elfogadta, akkor nehezen értelmezhető, miért állítja azt, hogy az ORÖ szabálytalanul, nem rendeltetésszerűen költötte el a pénzt.

Kattintson és regisztráljon cikkünk elolvasásához a mobil Népszaván! Egy hétig szabad a betekintés.

– derül ki összeállításunkból még.