Orbán-kormány;korrupció;Orbán Viktor;jogállamiság;Daniel Freund;

2023-05-22 08:37:00

Daniel Freund: Orbán Viktor ma a legkorruptabb politikus Európában, és ez nem csak mennyiségi, de minőségi értékelés is

A német európai parlamenti képviselő szerint a magyarországi helyzet az egész EU számára jelent egzisztenciális fenyegetést.

A magyarországi helyzet mindannyiunk számára egzisztenciális fenyegetést jelent, ezért a Magyarországgal való foglalkozás valójában az egész Európai Unióval és annak jövőjével való foglalkozást jelenti. Meg kell védenünk az uniót a szisztematikus korrupciótól - jelentette ki Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő, az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottságának küldöttségi tagja a 444-nek adott interjújában.

Mint ismert, múlt héten a küldöttség Budapesten járt, hogy megvizsgálják, hol tart az Orbán-kormány az uniós pénzcsapok megnyitása érdekében vállalt jogállamisági feltételek teljesítésében, és hát nem voltak elragadtatva a látottaktól.

Az interjúban az Orbán-kormány egyik vezető kritikusaként is ismert Daniel Freund elmondta, három nap alatt legalább húsz találkozójuk volt: egyeztettek kormánytagokkal, köztük Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Bíró Ferenccel, az Integritás Hatóság vezetőjével, Bóka Jánossal, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkárával, négy parlamenti bizottsági elnökkel, újságírókkal, önkormányzati politikusokkal, civil szervezetek képviselőivel és magyar illetve európai cégek és nagyvállalatok képviselőivel. Mint fogalmazott, érzékeltek fejlődést, az Integritás Hatóság vezetőjével elmondása szerint kifejezetten előremutató beszélgetést folytattak, a három nap tanulságait levonva mégis csalódást keltő és kijózanító az összképük, és egyáltalán nem tűnik úgy, hogy az Orbán-kormány mindent megtesz a források felszabadítása érdekében.

A sajtótájékoztatón a delegáció elmondta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) közti együttműködésben, és az igazságszolgáltatás függetlensége terén is történt előrelépés, de nagyjából ez minden pozitívum, ezzel szemben egy csomó problémára nem kaptak érdemi válaszokat. „Az Európai Számvevőszék, az OLAF és az Európai Bizottság a 2014 és 2020 között időszakban 29 ellenőrzést végzett el, és mintegy 1,48 milliárd euró, azaz 560 milliárd forintnyi uniós forrás hasznosulásával kapcsolatban tárt fel bizonytalanságokat illetve szabálytalanságokat. Az Állami Számvevőszék nem adott tájékoztatást, mit tud erről, és arról sem, hogyan kívánná szigorúbban ellenőrizni ezeknek a forrásoknak a felhasználását. Közben sorra születnek jogszabályok és törvények, egyik napról a másikra, jól lekövethetően a kormánypárthoz kötődő családi és üzleti körök érdekei szerint” - magyarázta.

Daniel Freund szerint úgy tűnik, nem hatékony az eddigi nyomásgyakorlás, kilenc hónapja vannak az asztalon a reformjavaslatok és nem történt érdemi előrelépés. Ezért az uniós pénzek visszatartása szerinte nem lesz elég, az Európai Bizottságnak el kell gondolkodnia azon, milyen újszerű nyomásgyakorlásra van lehetőség, amivel érdemi változást lehet kicsikarni az Orbán-kormányból. Mint jelezte, több területen javulás helyett inkább romlik a helyzet:

Mint mondta, beszéltek olyan személyekkel, akiket Pegasus-kémszoftverrel figyeltek meg korábban, és olyanokkal is, akik féltik a családjukat és fenyegetve érzik magukat. A nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített szektorokban egyre gyakoribbak a maffiamódszerek, ez látszik a bankszektorban és a távközlésben is - ismertette, hozzátéve, ez a viselkedés tűrhetetlen. Freund elmondása szerint a kormányzati szereplőkön elvi meggyőződést nem tapasztalt, csak a megállapodásban szereplő rubrikákat akarják kipipálni és közben úgy tesznek, mintha adminisztratív jellegű problémákról lenne szó, nem pedig azzal, hogy egy korrupt rendszer tüneteit látni.

Daniel Freund elmondta azt is, nem arról van szó, hogy pikkelnének Magyarországra, hiszen Európa-szerte sűrűn járnak hasonló küldetéseken. Azt viszont meghökkentőnek nevezte, hogy a kormány nem tekintette prioritásnak a küldöttséggel való egyeztetést. A politikus értékelése szerint a helyzet egyre rosszabb, és olyasmiket tapasztal Magyarországon az elmúlt években, ami más uniós tagállamban elképzelhetetlen.

Daniel Freund összességében úgy értékelt, hogy a kormány olyan mértékig szállta meg a politizálás független tereit, hogy alig maradtak fórumok, ahol számon kérhető lehetne; kezdve a médiától egészen a civil szektorig, ami Európában példátlan, így ha ezt szó nélkül tűrik az EU-n belül, akkor mindenki el fogja veszíteni a bizalmát az intézményekben és azok vezetőiben.