Európai Unió;orosz-ukrán háború;

2023-05-22 18:59:00

Magyarország egyelőre akadályozza, hogy az EU 500 millió eurót folyósítson az ukrajnai fegyverszállítások megtérítésére

Az EKB egyébként azt javasolja az eurózóna bankjainak, hogy lehetőség szerint vonuljanak ki Oroszországból.

Magyarország egyelőre akadályozza, hogy az Európai Unió 500 millió eurót folyósítson az érintett tagállamoknak az ukrajnai fegyverszállítások költségének részleges megtérítésére - derült ki a huszonhét ország külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásán. Az Európai Békekeret nevű pénzügyi eszközből eddig 5,7 milliárdot költöttek erre a célra, de a következő részlet kiutalása a magyar ellenkezés miatt veszélybe került. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a találkozó szünetében tartott szűkkörű sajtóértekezletén megerősítette: Magyarország mindaddig ellenezni fogja a félmilliárd euró kifizetését, ameddig Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak a listáján tartja az OTP Bankot. Ukrán indoklás szerint a pénzintézet azért került a jegyzékre, mert hivatalosan elismeri a szakadár köztársaságokat Ukrajna területén és kedvezményes hitelfeltételeket biztosít az orosz hadseregnek. A vádakat a bank tételesen cáfolta.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a magyar-ukrán vitáról azt mondta: a nézetkülönbségeket tárgyalásokon kell rendezni. Szijjártó szerint az uniós fődiplomata már beszélt a magyar kifogásokról Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, és hétfőn megerősítette, hogy további kapcsolatfelvételt tervez vele. “Az a szerepem, hogy mindenkivel tárgyaljak a megoldás érdekében. Eddig képesek voltunk mindenki számára elfogadható eredményre jutni a katonai támogatás minden egyes részletéről, és biztos vagyok benne, hogy ezután is így lesz” - jelentette ki Borrell a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatóján.

Bár Magyarország az egyetlen tagállam, amely az ukrán lista miatt blokkolja a megegyezést, korántsem az OTP Bank az egyetlen európai cég, illetve pénzintézet, amelyet Kijev szégyenpadra ültetne.

Információink szerint egyébként az uniós döntéshozatal több tagja is fenntartásait hangoztatja az ukrán listázással kapcsolatban.

Az Európai Központi Bank - amely felügyeletet gyakorol a közös valutát használó országok pénzintézetei fölött - korábban arra kérte ezeket a bankokat, hogy szorosan kövessék figyelemmel oroszországi üzleti tevékenységüket, és lehetőség szerint csökkentsék vagy szüntessék meg azt. Ez a felszólítás ugyan nem az OTP Banknak szólt, de akár iránymutatásnak is tekinthető a magyar bank számára. Akárcsak az EKB éves jelentésében szereplő figyelmeztetés, amely rámutat: az Oroszországban működő euróövezeti bankcsoportok elszenvedhetnek veszteségeket, ha sikerül kivonulniuk az orosz piacról. Egyes pénzintézetek már felvállalták ezt a kockázatot, és a következmények korlátozottak és kezelhetőek voltak.

Szijjártó sajtótájékoztatóján ismét kikelt azok ellen, akik szorgalmazzák a fegyverszállításokat és a háború katonai megoldását. Josep Borrell szerint azonban a fegyverszállítások kulcsfontosságúak ahhoz, hogy Ukrajna megvédje területét és szuverenitását. “Mindenki a háború végét szeretné. Ezért támogatjuk Zelenszkij (ukrán) elnök tervét az igazságos békére. Aki békét szeretne teremteni, nem moshatja össze az áldozatot és az agresszort” - érvelt a külügyi főképviselő.