Mount Everest;nyomkövető;Suhajda Szilárd;

2023-05-25 12:01:00

Nem érkezik jel csúcstámadás óta Suhajda Szilárd nyomkövetőjéről, a felesége szerint a serpák láttak egy alakot

A hegymászó a Mount Everest meghódítására indult. Azok sem látták, akik sikeresen feljutottak, a felesége szerint azonban egy emberi alak miatt mozgósítottak újabb serpákat a keresésére.

Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett - közölte csütörtök éjjel a küldetés kommunikációját segítő Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.

A poszt szerint ez önmagában nem kuriózum, ugyanis tavalyi a Lhoce-mászása alkalmával két napig az őt segítő csoportnak fogalma sem volt, merre járt, miközben ő azt gondolta, hogy itthon premier plánban követik haladását a nyomkövető alapján. Azonban nincsen információjuk, miért nem működhet az eszköz és találgatni sem szeretnének.

Emellett ügynökségétől megkértek két serpát, menjenek fel elé a 4-es táborba, hogy amikor reggel remélhetőleg oda leér, folyadékkal tudják őt várni. Mindez nem mentőakció - nyomatékosította a poszt szerzője. A hvg.hu idézi az ExplorersWeb cikkét, amely szerint azok sem látták a sportolót, akik éjjel indultak el a csúcs felé, és sikeresen feljutottak helyi idő szerint csütörtök délelőtt. Ennek némiképp ellentmondva a hegymászó felesége  Legindi Tímea úgy nyilatkozott, egy másik ügynökség emberei 4 kliens és 8 serpa szintén figyeli a környezetet, és vélhetőleg láttak egy emberi alakot a 4-es tábor felett, mert mozgósítottak újabb serpákat, akik felmennek a 4-es táborba, illetve elindulnak az alak irányába, hogy bebizonyosodjanak, valóban a férje az. Azért bizakodnak, mert a férjén kívül nincs senki, aki egyedül indult útnak.