Oroszország;Ukrajna;Dmitrij Medvegyev;

Medvegyev megint atomfegyverek bevetésével fenyeget

Igaz, hogy a Nyugat nem szeretne nukleáris fegyvereket adni Ukrajnának, de a jelek szerint a háborús hergelés vonatán nincsen fék. 

„Ez a konfliktus nagyon hosszú ideig fog tartani, valószínűleg évtizedekig. Ez egy új realitás, ez egy új élethelyzet” - jelentette ki az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a Ria Novosztyi orosz propagandaügynökség szerint Vietnámban.

Dmitrij Medvegyev úgy látja, ameddig a jelenlegi kormány van hatalmon, addig a „három év tűzszünet-két év konfrontáció” periódusban zajlanak majd az események. Éppen ezért azt hangoztatta, hogy meg kell semmisíteni a kijevi kabinet „náci mivoltát”.

A TASZSZ orosz állami „hírügynökség” a volt orosz elnök egy másik nyilatkozatát is idézte, amelyben azt mondta, a Nyugat nem veszi észre, hogy az Oroszország és a NATO-országok közötti konfrontáció valamikor megelőző atomcsapáshoz vezethet. 

„A háborúnak vannak megmásíthatatlan szabályai. Ha (Ukrajnába) atomfegyverek (szállítására) kerül sor, akkor megelőző csapást kell végrehajtani” - fogalmazott. Hozzátette, a Nyugat ezt még mindig nem érti, és azt hiszi, ez nem fog megtörténni. A NATO-országok által Ukrajnának küldött fegyverek és katonai felszerelések bővülő listáját kommentálva Medvegyev elmondta, könnyen lehet, hogy a kijevi kormány „harci repülőgépeket kap” és „talán még nukleáris fegyvereket is”. De ez azt fogja jelenteni, hogy „egy nukleáris robbanófejjel ellátott rakéta repül el majd hozzájuk” - jelentette ki.

Megjegyezte,, Európa számára egy „furcsa történet, ugyanis döntéseikkel folyamatosan csak a feszültséget fűtik. 

„Európa megőrült”

- vonta le konzekvenciáját Medvegyev. 

Eközben a Kyiv Post beszámolója szerint a States Department szóvivője azt közölte, Ukrajnának joga és esélye van arra, hogy visszaszerezze a jelenleg Oroszország által megszállt területeket, és visszaállítsa nemzetközileg elismert határait. Matthew Miller tájékoztatása szerint ez valamennyi megszállt területre vonatkozik - többek közt a Krím félszigetre is.

Még márciusban a The Times fehér házbeli forrásai arról beszéltek, hogy rossz példát mutatna egy olyan kompromisszumos megoldás, amely lehetővé tenné Oroszországnak a megszállt területek megtartását. Egyes amerikai tisztviselőknek ugyanis meggyőződése, hogy ha Oroszország nem szenved döntő vereséget Ukrajnában, akkor az Kínát Tajvan lerohanására ösztönözheti.