Koszovó;Bencsik András;

2023-06-05 06:25:00

Bencsik András: Rossz oldalon állnak a magyar katonák Koszovóban

Az Európai Unió után lépjünk ki a NATO-ból is?

Azt kell mondanunk, hogy a magyar katonák jelen pillanatban a rossz oldalon állnak - jelentette ki a Hír TV Sajtóklub című műsorában a Demokrata főszerkesztője a Koszovóban kialakult feszültségekkel kapcsolatban. 

Bencsik András szerint ők egy „rossz, gonosz, pusztító érdeket segítenek érvényre jutni”, s most emiatt szenvednek. Ezzel a NATO koszovói missziója, a KFOR kötelékében szolgáló magyar katonákra gondolt, akik közül 27 megsebesült, amikor az észak-koszovói Zvečanban szerb tüntetők támadtak rájuk. Ő maga sajnálja a katonákat, mivel parancsra cselekednek, és megjegyezte, hogy párszor megtörtént a magyar történelemben, hogy kényszerből Magyarország egy rossz ügy mellé állt oda, mivel „az erősebb hatalom” belesodorta. Éppen ezért ez egy hatalmas próbatétel Magyarország számára. 

- tette fel végül költői kérdését Bencsik András.

Bayer Zsolt pedig egy összeesküvés-elmélettel állt elő. Abból indult ki, hogy a szerinte páriaként kezelt Magyarország soha nem látott jó viszonyt ápol Szerbiával. Észak-Koszovóban öt szerb többségű település van, ahol 3 százaléknyi albán megszavaz magának egy 98 százalékos szerb többségű városban albán polgármestert. A szerbek ezt nem hajlandók eltűrni, föllázadnak, de valamilyen rejtélyes oknál fogva azon az ominózus napon csak abban a városban törnek ki súlyos zavargások, ahol a magyar katonák teljesítenek szolgálatot. Ahol a hollandok teljesítenek szolgálatot, ahol a lengyelek vannak, ahol az amerikai erők vannak, ott nincs zavargás. Valamiért éppen a magyarokat támadják meg, és fajulnak el a dolgok. Valamiért éppen a magyarokat támadják meg, és fajulnak el a dolgok. 

- vonta le a következtetést Bayer Zsolt.