gyilkosság;ítélet;Ausztrália;nő;tévedés;kegyelem;

2023-06-05 10:37:00

Húsz év után kegyelmet kapott az ausztrál nő, akit tévedésből ítéltek el a gyermekei megöléséért

Egy újabb vizsgálat alátámasztani látszik Kathleen Folbigg vallomását, amely szerint a gyerekek természetes úton haltak meg.

Ausztráliában húsz év után szabadon bocsátottak a börtönből egy asszonyt, akit négy gyereke meggyilkolása miatt ítéltek el, ám egy újabb vizsgálat alátámasztani látszik Kathleen Folbigg vallomását, amely szerint a gyerekek természetes úton haltak meg.

Az új vizsgálat szerint az 1989 és 1999 között meghalt gyerekek közül kettő szívleállást okozó, CALM2-G114R nevű genetikai rendellenesség miatt halt meg, a harmadik pedig egy neurogén eredetű rendellenesség miatt. A vizsgálat szerint ezek után legalábbis kétséges, hogy az asszony megölte volna negyedik gyermekét.

A 2003-ban elítélt Folbiggnak Új-Dél-Wales állam főügyésze, Michael Daley adott kegyelmet, bejelentésében pedig kiemelte, hogy a lépés azt mutatja, az ország igazságszolgáltatása jól működik. Hozzátette, a történteket látva, képtelenség nem együttérezni Kathleen és Craig Folbigg-gal.

Kiemelte, hogy a feltétel nélküli kegyelem nyomán a nő azonnal szabadon távozhatott, az ítéletet azonban nem semmisítik meg. Eredetileg 40 év börtönbüntetést kapott, amelyet 2005-ben 30 évre csökkentettek. Így 2033-ban szabadult volna, kegyelmet pedig legkorábban 2028-ban kérhetett volna.

Az asszony végig tagadta bűnösségét.

Tavaly márciusban csaknem száz kutató - köztük két Nobel-díjas - levelet intézett az ausztrál hatóságokhoz, amelyben Kathleen Folbigg szabadon bocsátását kérték.