bíróság;per;önkormányzatok;pályázatok;Boldog István;

„Előttem és utánam is jött valaki” – Nem vallottak Boldog Istvánra a környékbeli polgármesterek

Szerintük a volt fideszes képviselő csak tudni akarta, hogy a területén milyen Területfejlesztési Operatív Pályázatokra jelentkeztek az önkormányzatok.

Boldog István mint képviselő csak tudni akarta, hogy a területén milyen Területfejlesztési Operatív Pályázatokra (TOP) jelentkeztek az önkormányzatok – így írták le a Fővárosi Törvényszéken a Boldog István  volt képviselő ügyében szerdán tanúként meghallgatott polgármesterek, Rédai János volt kuncsorbai és Török Tamás Örvényesi polgármester, hogy a fideszes politikus lehívta őket – valamint a környék polgármestereit – is Kétpóra (akkor a képviselősége mellett ő volt ott polgármester), és négyszemközt (illetve volt olyan megbeszélés, ahol jobbkeze, F. Petra és más is részt vett) elbeszélgetett velük a pályázatokról.

Ugyanakkor mindkét polgármester elismerte, hogy az országgyűlési képviselőnek semmilyen jogköre vagy hatása nem volt a TOP-os pályázatok elbírálásában.

De akkor miért Boldog István jelenlétében volt ilyen megbeszélés? – tette fel a nagy kérdést Góhér Mária bírónő.

– Természetes, hogy egy-egy képviselő tájékoztatást kért és tudni szeretné, hogy milyen fejlesztés

– mondta az örvényesi polgármester, és hozzá hasonlóan a kuncsorbai Rédai János (MSZP-s) volt polgármester is.

A Boldog Istvánnal szemben indult büntetőügyben az ügyészség azzal vádolja a volt képviselőt, hogy előre leosztották a képviselői területén lévő települések TOP-os pályázatait, azaz megállapodtak abban, hogy ki végezze el a közbeszerzést, azok kiket kérjenek fel kivitelezőnek, majd azok visszajuttassanak a pénzből Boldog Istvánnak. Az ügyészség hivatali visszaéléssel és vesztegetés elfogadásával vádolja Boldogot, ezért hat év letöltendő börtönt, ötmilliós pénzbüntetést és 6,6 millió forint értékű vagyonelkobzást kért a volt képviselőre.

Boldog István az ügyben ártatlannak vallotta magát. A tárgyalás előtt megkérdeztük a volt fideszes képviselőt, hogy mi a véleménye az ügyéről, ám csak annyival vágta el a beszélgetést, hogy

nyilatkozni nem akar, véleménye van, de megtartja magának.

A bíróságon egyik polgármester sem tudott olyanról, hogy le kellett volna adnia a tárgyalásokon a telefonját, és olyanról sem, hogy vissza kellett volna osztani a közbeszerzésre elnyert összegekből. Rédai János úgy emlékezett a kétpói megbeszélésre, hogy Boldog István titkárságáról hívták fel. Ezután Boldog István a hivatalában félórás turnusokban fogadta a polgármestereket. „Onnan tudom, hogy előttem a tiszatenyői polgármester volt és utánam is jött valaki” – mondta erről Török Tamás.

– Jó félórát vártam – emlékezett vissza a kuncsorbai polgármester. – Ha jól emlékszem Petrácska volt ott meg István. – Én nem emlékszem rá, hogy kérték volna, hogy tegyem le a telefont. Később hallottam, hogy ilyen volt – mondta a polgármester.

Szerinte ekkor már tudtak a TOP-os pályázatokról, hogy mire szeretnének majd pályázni. Így Kuncsorbán egy 54 milliós pályázatot terveztek (és végül nyertek el) a Művelődési ház felújítására, míg 20 milliót a szociális otthonéra. Egyébként pedig a közbeszerzésekkel kapcsolatban minden esetben a képviselő-testület döntött, nem a polgármester.

– Szerintem nem volt olyan, hogy Pista jelezte volna, hogy mennyit fognak nyerni. Arról sem volt szó, hogy milyen közbeszerző cégekkel kellene pályázni – Rédai János szerint őt senki sem kereste meg később azzal, hogy vissza kellene osztani az elnyert összegekből.

A bírónak csak annyit mondott, hogy szerinte ő a törökszentmiklósi polgármestertől hallott ilyenről, de csak akkor, amikor már ügyészségi szakaszban volt az ügy. – És ki kért visszaosztást? – kérdezte a bíró. – Egy férfi és egy nő – válaszolt a volt Kuncsorbai polgármester, aki ugyanakkor nem kérdezett rá a visszaosztást kérők nevére.

A tárgyalás hasonlóan sajátos pontja volt, amikor a bíró szembesítette Török Tamást Kazinczi István volt tiszatenyői fideszes polgármester vallomásával. Kazinczi azt vallotta, hogy – Török Tamás örvényesi polgármestert is megkeresték, mivel ott jártak nála Boldog emberei. Török Tamás a bíróság előtt most úgy nyilatkozott: nem volt ilyen megkeresés. – Nem is értem, hogy miért talált ilyet Kazinczi István – mondta Török Tamás. Szerinte arról lehet szó, hogy a volt polgármester ellen több nyomozás is van, talán így akart könnyíteni lelkén.

Hasonló, elvarratlan szál volt, hogy Boldog és jobbkeze, F. Petra később is megjelent egyik-másik településen érdeklődve a pályázatokról. – István volt a hangadó – mondta erről Rédai János. Ugyanakkor a bírói kérdésre kiderült, hogy Boldog és Fehér akkor járt Kuncsorbán, amikor már előkészítés alatt voltak a pályázatok.

– De akkor miről beszélték? – kérdezte ismét a bíró. – Megkérdezték, hogy vagyunk – mesélte az immáron nyugdíjas polgármester.