Magyarország;Ukrajna;Semjén Zsolt;hadifogoly;

2023-06-10 12:36:00

Már szabad ember a Magyarországra hozott 11 kárpátaljai hadifogoly, Semjén Zsolt szerint Ukrajna megköszönhetné

Az akció állítólag Ferenc pápa fogolymentő missziójához kapcsolódik, kérdés viszont, hogy akkor miért nem szólt senki az ukránoknak róla.

Nem hadifogoly, hanem szabad ember az a 11 kárpátaljai magyar, akit orosz-magyar együttműködésben  hoztak Magyarországra – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az atv.hu-nak adott nyilatkozatában

A politikus azután szólalt meg, hogy a kijevi külügyminisztériumba bekérették a magyar nagykövetség ügyvivőjét, hogy Ukrajna miért nem tudott az állampolgárairól született megállapodásról, amelyről sem az Orbán-kormány, sem a háborús uszító Kirill pátriárka vezette orosz ortodox egyház nem szólt az ukránoknak. 

Eredetileg az orosz ortodox egyházi közleményből derült ki, hogy 11 kárpátaljai hadifoglyot Magyarországra küldtek. Az utazásukat szervező Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig a Magyar Nemzetnek azt írta, a szervezet arra kapott felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyen részt, a rá bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módjában több információt közzétenni. A kormánypárti lap cikke szerint a szervezet közleményében az szerepel, hogy „sajtóértesülések” szerint szerint az akció Ferenc pápa fogolymentő missziójához kapcsolódik, kérdés viszont, hogy akkor miért  nem szólt senki az ukránoknak, ráadásul maga a Magyar Nemzet jegyzi meg, hogy több oroszországi hadifogságban lévő kárpátaljai származású katonát hazánk kérésére szállítottak Magyarországra az orosz ortodox egyház és Kirill pátriárka közreműködésével..

– Ha én lennék Ukrajna képviselője, akkor köszönetet mondtam volna ezért - jelentette ki Semjén Zsolt.