Skót Nemzeti Párt;Nicola Sturgeon;

Újabb brit politikai nagyágyú jövője bizonytalanodott el

Röpke másfél nap alatt két brit politikai óriás már korábban gellert kapott karrierje zuhant a mélybe. A képviselői helyéről péntek este lemondott Boris Johnsont vasárnap reggel 10 óra után Nicola Sturgeon volt skót első miniszter követte a csúszdán. Az 52 éves vezetőt őrizetbe vételét követően hét órán keresztül hallgatta ki a skóciai rendőrség az Operation Branchform keretében.

A Police Scotland független nyomozása, amely 2021. júliusában kezdődött el, a holyroodi parlament legnagyobb pártjának nyújtott politikai adományok sorsával foglalkozik. A 2014-es vesztes függetlenségi referendum után egy következő népszavazás kiírásának reményében 2017-ben az SNP 600 ezer fontot gyűjtött össze jóakaróktól azzal az ígérettel, hogy a közel 260 millió forintnak megfelelő összeget elkülönítve kezelik és azt kizárólag az Egyesült Királyságtól való különválást célzó kampányra fordíthatják. A rendőrségi procedúra elindítása előtt egy hónappal mondott le a párt kincstárnoka, arra való hivatkozással, hogy nem kapott elég információt munkája elvégzéséhez. Függetlenségpárti SNP támogatókat viszont már 2020-ban meghökkentette az a céginformációs szolgálatnál felfedezett pénzügyi részlet, hogy a párt bankszámláján nem egészen 100 ezer font szerepelt, teljes vagyona pedig mindössze 272 ezer font volt. A hivatalos rendőrségi kutakodás nyitányakor Nicola Sturgeon kizárta bármilyen pénzügyi szabálytalanság elkövetését, ezt azzal bizonyítva, hogy a számlákat független cég auditálja.

Az első miniszter februári lemondása meglepetésként érte a brit és külföldi közvéleményt, még ha erre érezhetően nem is a csúcsponton került sor. Sturgeon tekintélyét addigra a pénzügyi tisztátlanságokon kívül ellentmondásos genderpolitikája és a függetlenségi törekvések megtorpanása, westminsteri politikai és brit jogi megtorpedózása is beárnyékolta. Ettől függetlenül nyolcéves kormányzati tapasztalatai és karizmatikus egyénisége alapján a közvéleménynek az volt a benyomása, hogy néhány év elteltével egy rangos nemzetközi szervezet élén folytathatja pályafutását. Megítélését nem segítette sem az új SNP frontember és első miniszter, Humza Yousaf megválasztása egy erősen megosztó vezetési kampány végeztével, sem az a tény, hogy röviddel ezután előbb férjét és "sziklaszilárd támaszát", a párt nem sokkal korábban lemondott vezérigazgatóját, Peter Murrellt, majd két héttel később a pártkassza kulcsát őrző Colin Beattiet is őrizetbe vette és hosszasan hallgatta ki a rendőrség.

Nemcsak a Sturgeon-Murrell házaspár Glasgowhoz közeli házából eltávolított dobozok sokaságának, hanem a volt tartományi vezető anyósának háza előtt parkoló értékes lakóautó lefoglalásának láttán is elborzadtak a tévénézők, de imázsromboló volt az az infó is, hogy az SNP auditorai már fél évvel korábban lemondtak és a választás utánig nem is lettek pótolva.

Ahogy a többieket, Sturgeont is vádemelés és mozgásának korlátozása nélkül engedte el a rendőrség, de a vizsgálat folytatódik.

Az őrizetbe vételt és szabadon engedést rögzítő szikár rendőrségi közleménnyel ellentétben a holyroodi parlamenti mandátumát továbbra is betöltő politikus szenvedélyes nyilatkozatot tett közzé, melyben megírja, "mennyire sokkolja és elkeseríti őrizetbe vételének ténye, hiszen semmilyen kihágást nem követett el". A trauma elmúltával, néhány napon belül Sturgeon vissza kíván térni munkahelyére. Mindeközben frakciótársa, Angus MacNeil úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy "túl messzire ment már immár ez a szappanopera és ideje lenne a vizsgálat befejezéséig politikailag eltávolodni Sturgeontől". A skót Konzervatívok vezetője, Craig Hoy a volt első miniszter mandátumának felfüggesztésére szólított fel. Humza Yousaf, aki mentorának tekinti elődjét, arra való hivatkozással, hogy az eljárás végéig fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét, minden véleménynyilvánítást és főleg szankciót visszautasított.

A legnagyobb példányszámú brit bulvárlap, a The Sun parányi jó hírt is közöl Sturgeonnel kapcsolatban. Őrizetbe vétele előtt egy nappal tette le elméleti autóvezetési vizsgáját. Míg a feleletválasztós részt száz százalékon abszolválta, a veszélyérzékelő szekció 75 pontjából csak 56-ot ért el.