Budapest;fővárosi önkormányzat;Kiss Ambrus;

Kiss Ambrus: A hónap végére kiürül a fővárosi önkormányzat kasszája

Augusztus végére a túlélő program és a jelentős energiamegtakarítás ellenére már 40 milliárd forint mínuszba süllyed az önkormányzat költségvetése.

A hiány jelentősen csökkenhetne, ha többek között a kormány, illetve az állami cégek kifizetik a tartozásaikat az önkormányzatnak és gazdasági társaságainak, Budapest megkapja a Lánchídra ígért 6 milliárd forint támogatást, ha a trolibusz-beszerzésre elnyert uniós támogatást megelőlegezik a fővárosnak, amíg nem nyílnak meg az uniós pénzcsapok. Mindez azonban erősen bizonytalan, így a városvezetés biztonsági hálóként a jelenlegi 25 milliárdos folyószámla hitelkeretet 40 milliárdra emeli augusztus elsejétől. Az erről szóló tárgyalásokat lefolytatták az OTP-vel, a szükséges jóváhagyást a jövő héten adhatja meg a Főváros Közgyűlés.

A főváros elküldte az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelet az első fővárosi lakógyűlés eredményéről, illetve fizetési meghagyást küldtek a Lánchíd-támogatás okán Lázár János miniszternek.

A városvezetés tartani fogja magát a fővárosiak döntéséhez, miszerint nem fizetnek több sarcot a kormánynak, mint amennyit Tarlós idején fizetett Budapest. 

Kiss Ambrus a kormányinfón elhangzottakra – a főváros sem teheti meg, hogy nem fizet adót, ez elég pofátlan húzás a városvezetés részéről - reagálva azt mondta, hogy valójában az a pofátlan, hogy a működésre adott állami normatíva 175 százalékát szednék be a várostól. A szolidaritási hozzájárulás nem adó, így szó sincs adókerülésről. Budapest egyébként bízik abban, hogy a bíróság kérelmüknek helyt adva azonnali jogvédelmet biztosít az ez ügyben az államkincstár ellen indított per végéig.

A főpolgármester azt sem értette, hogy miért ne lenne joga a perhez a fővárosnak. Mint mondta szerencsére ezt a jogvitát nem Gulyás miniszter úr dönti el, hacsak a veszélyhelyzetre hivatkozva nem lehetetlenítik el a jogérvényesítésnek ezt a formáját – magyarázta a főváros pénzügyeiért felelős szakember.

A főváros a jövő heti közgyűlésen tárgyalja a főváros esélyegyenlőségi programját, amelyben több pályázat kiírása is szerepel. A családok átmeneti otthonában élő gyermeket nevelőknek pályázatot írnak ki 10 bérlakásra, míg 50 millió forint értékben iskolák és idősotthonok pályázhatnak különböző gyerek-nyugdíjas közös programok támogatására. Egy jelenleg üres fővárosi telken pedig konténerházakat építenek lakhatási problémákkal küszködő fővárosi cégeknek dolgozó 2-3 fős családoknak.

Karácsony Gergely főpolgármester mindenképpen ott lesz a budapesti atlétikai világbajnokságon, csak az a kérdés, hogy a lelátón követi-e majd az eseményeket vagy a stadionon kívül azok között lesz-e, akik a kormány be nem tartott ígéreteire figyelmeztető demonstráción vesznek rész. A kormány – ahogy arról a Népszava korábban beszámolt – évi 10 milliárdot, összesen 50 milliárdot ígért fővárosi, kerületi szakrendelők fejlesztésére, de sem tavaly, sem idén nem kapta meg a pénzt, a ferencvárosi önkormányzat pedig nem kapta meg a kerületieknek ígért sportparkot.

A főváros a közgyűlésen tárgyalja majd az új közbiztonsági stratégiát és dönt a szemétszállítást július elseje után is - a koncessziót elnyerő MOL helyett – végző fővárosi hulladékos cég, a BKM FKF divízójának haszonbérleti szerződéséről, amelynek keretében használhatják az uniós támogatásból a fővárosi önkormányzat által korábban vett kukásautókat. A BKM és a Mol közös cége várhatóan csak jövőre, az uniós versenyhatósági eljárás lezárása után veheti át ezt a feladatot.