;

korrupció;lopás;javaslatok;éves jelentés;Hadházy Ákos;Integritás Hatóság;

- Hadházy Ákos szerint az Integritás Hatóság jelentésétől a Fidesz még ugyanúgy fog lopni

A korrupció elleni küzdelem hevében még több olyan felvetés született, amely egy laikus számára is kézenfekvő lenne, de a lényeg: a szervezet javaslatai senkire nem kötelezők.

„Bullshitgyűjtemény” – foglalta össze tömören Hadházy Ákos ellenzéki politikus pénteki Facebook-posztjában az Integritás Hatóság (IH) éves jelentését, amelynek csütörtöki bemutatásáról lapunk is beszámolt. Akkor Bíró Ferenc, a szervezet elnöke aggódva jelezte: „Sokszor a vizsgálatokat az intézmények előre jelzik az alanynak, aki így fel tud készülni.” Az IH jelentéséhez csatolt, a szervezet javaslatait tartalmazó táblázat szerint erre a megoldás az lehet, ha háttérbe szorítják az előre bejelentett helyszíni ellenőrzéseket, és még több rendkívüli ellenőrzést alkalmaznak.

Az országszerte hatalmas számban előforduló korrupciós ügyek napi szintű felvetéseiről ismert független országgyűlési képviselő fantasztikusnak nevezte a hatóság javaslatait, amelyekből néhány gyöngyszemet meg is osztott hivatali nyelvről közérthető magyarra fordítva. Ilyen például, hogy „ezentúl érdemes nem csak azt megnézni, hogy megvannak-e a számlák, hanem azt is, hogy mi van ráírva”. – Meg kellene nézni, hogy a közbeszerzésen kapott ár megfelel-e a piaci árnak; ezentúl érdemes lenne a jól ismert csalási technikákkal is foglalkozni – sorolta Hadházy, hozzáfűzve egybek mellett, hogy a hatóság javaslatai semmilyen kötelező érvénnyel nem bírnak, ráadásul „ettől a Fidesz ugyanúgy fog lopni”. Az is árulkodó szerinte, hogy az IH-t még csak korrupcióellenesnek sem voltak hajlandók elnevezni.

A helyzetről sok mindet elmond, hogy amikor a Népszava az említett sajtótájékoztatón arról érdeklődtünk, miért pont a Fidesz egyik kedvenc biztonsági cégétől, a Valton-Sec.-től alkalmaz két sofőrt, Bíró Ferenc válasza az volt: – Azt gondolom, hogy azok a döntések, amelyeket én kezdetben meghoztam emberileg, szakmailag felvállalhatóak. Az a napokban derült ki, hogy az IH elnöke közbeszerzés nélkül döntött néhány szerződésről, és a Valton-Sec is kapott 18 millió forintot biztonsági sofőrök és gépjármű biztosításáért.

„Amúgy a 200 oldalban vannak érdemibb, a kormány számára kellemetlen megállapítások és valóban érdemi javaslatok. Egy demokráciában komoly következménye lenne ezeknek. Egy foglyul ejtett államban azonban teljesen irreleváns, hogy egy állami hatóság mit javasol. Ezért kár fél milliárdért  húsz hónapra Dunára néző irodát és a Valtontól havi kétmillióért sofőrt bérelni az elnöknek – fogalmazott Hadházy Ákos a jelentéssel kapcsolatban.

Tovább tart az egykori harcostársak közt a nyilvános adok-kapok.