felfüggesztés;finanszírozás;Debreceni Egyetem;tiltás;elutasítás;Erasmus;exkluzív;

Az EU Bírósága elutasította a Debreceni Egyetem kérelmét, hatályban marad az Erasmus finanszírozását tiltó határozat

A hat alapítványi formában működő egyetem perében így körülbelül másfél év múlva születhet ítélet, feltéve, hogy a bírák egyáltalán elfogadhatónak ítélik a beadványt.

Vészesen közeleg a szerződések megkötésének határideje a 2023-as Erasmus plusz pályázati felhívás keretében, de híre-hamva sincs az ehhez szükséges megegyezésnek. Július közepéig a Tempus Közalapítványnak és a támogatásra pályázó egyetemeknek alá kellene írniuk az idén nyáron lejáró pályázatokat megújító megállapodásokat, hogy a külföldre készülő diákok és oktatók az őszi tanév kezdetére már tudjanak tervezni, de egyelőre még hatályban van a tavaly decemberi brüsszeli döntés, amely tiltja az oktatási csereprogram finanszírozását a modellt váltott, alapítványi fenntartásba került 21 magyar egyetemmel.

Közben a Debreceni Egyetemnek nem sikerült elérnie, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) azonnali hatállyal elrendelje az uniós határozat felfüggesztését.

Információnk szerint a bírói testület már döntött, és nem adott helyt a keresetben foglalt kérésnek.

Mint arról beszámoltunk, hat alapítványi formában működő egyetem májusban beperelte az Európai Bizottságot (EB), amiért ideiglenesen kizárta a hasonló felsőoktatási intézményeket az EU-s csereprogramokból. A Debreceni Egyetem külön kérte a tiltó brüsszeli rendelkezés azonnali felfüggesztését, amit az EUB elutasított, így a perben körülbelül másfél év múlva születhet ítélet, feltéve, hogy a bírák egyáltalán elfogadhatónak ítélik a beadványt. A felperesek arra hivatkoznak, hogy az egyetemi döntéshozatal független az alapítványi kuratóriumtól.

Az ügyet ismerő forrásaink szerint az Európai Bizottság és a kormány között folyó tárgyalások még mindig nem vezettek eredményre a közalapítványi formában működő felsőoktatási intézmények irányító testületeire jellemző összeférhetetlenség megszüntetéséről. Jó néhány vitás pontban a felek feltételes egyezségre jutottak, de nincs megállapodás például arról, hogy a kuratóriumi tagságra pályázókat milyen feltételek alapján kellene kiválasztani.