Orbán Viktor;Hadházy Ákos;keresztkérdés;méltóság;

2023-07-08 10:05:00

„Fájdalmasan hiányzott a méltóság Orbán Viktor viselkedéséből”

A miniszterelnök szereplése kiváló elegye volt a tahóságnak, az önteltségnek és a gyávaságnak – értékelte Síklaki István szociálpszichológus a miniszterelnök és Hadházy Ákos ellenzéki képviselő minapi csörtéjét. Ami a szociálpszichológus szerint fájdalmasan hiányzott a kormányfő viselkedéséből, az a méltóság.

A Népszava is beszámolt arról, hogy Hadházy Ákos a parlament folyosóján próbálta megtudni Orbán Viktortól: ki adott utasítást arra, hogy a honvédségi repülő a miniszterelnök magánprogramja miatt Egyiptomból hazafelé kerülőt tegyen az olaszországi Pisába? Hadházy becslése szerint az 1000 kilométeres kitérő 3,5-4 millió forintba került.

A többi között Szijjártó Péter külügyminiszter társaságában lévő kormányfő válasz helyett csak nevetgélt, Hadházy Ákost sértegette (sunyinak, hazugnak vagy például „szőrét hullató, rossz vidéki rókának” nevezte az ellenzéki politikust). Az erről készített videófelvételt Hadházy azzal a megjegyzéssel tette ki a közösségi oldalára: ilyen az, amikor Orbán Viktor valódi kérdést kap, és nincs módja kikerülni.

Síklaki István hangsúlyozta: a saját értékrendje alapján nyilvánvaló, hogy Hadházy Ákos jött ki jobban a szituációból, hiszen ő azt tette, ami egy ellenzéki képviselőnek a dolga. A szociálpszichológus – azért, hogy szoktassa magát a világunkhoz – újraolvassa Mikszáth Kálmán és Móricz Zsigmond műveit. Orbán habitusából szerinte teljesen az jött le: „Mit akar ez a csóró kis parlamenti képviselő? Nem tudja, hogy nekem hány ezer holdam van?”

A kormányfő megfogalmazásában is ez a mentalitás tükröződött, és a fellépésében is, ahogyan szokása szerint zsebre dugott kézzel álldogált. A miniszterelnök pökhendi módon többször nem is a kérdezőhöz beszélt, hanem a társaságában lévőkhöz, mintha Hadházy Ákos ott se lenne.

Az európai kultúra normái szerint ezért nevezhető tahónak és önteltnek Orbán viselkedése, gyávának pedig azért, mert nem volt hajlandó válaszolni – mondta Síklaki István. Azzal, hogy a jelenet milyen benyomást kelthetett a pártválasztásában bizonytalan szavazókban, a szociálpszichológus nem akart foglalkozni. Tragikusnak tartja, hogy a magyar társadalomnak van egy igen jelentős része, amely számára az Orbán Viktor által képviselt mentalitás elfogadható. Nem véletlen, hogy Mikszáthot és Móriczot olvas: ez ugyanis nem új dolog, hanem sok generáció óta meglévő hagyomány.

Síklaki István biztosra veszi, hogy Orbán Viktor számára a történtekből nem adódik semmiféle tanulság, „ugyanazt fogja csinálni, amit eddig”. A miniszterelnök részéről ugyanis ez nem egyfajta felvett szerep, hanem őszinte, zsigeri megnyilvánulás. Azon pedig – állapította meg a szociálpszichológus – már régen túltette magát, hogy hazai pályán meg kellene játszania magát. Amikor Putyinnal vagy valamelyik európai vezetővel találkozik, máshogyan viselkedik, de Magyarországon a saját egyéniségét hozza.