Tusványos;Orbán-beszéd;

„Sosem állítottuk, hogy ezek román területi egységek lennének” – Orbán Viktor azzal kezdte, hogy kinevette Romániát

Román hadakon átvágva érkeztünk ide, de mi inkább szeretnénk őket fogadóbizottságként látni. Nekünk latin keresztényeknek szükségünk lesz a román ortodoxiára is, úgyhogy ezúton is üdvözöljük a román közönséget - kezdte tusványosi beszédét Orbán Viktor, utalva arra, hogy román szélsőségesek várták a beszédre érkező kormányfőt.

A miniszterelnök azt mondta, kapott egy hivatalos román állami diplomáciai demarsot a bukaresti külügytől arról, hogy miről beszélhet és miről nem. Ne beszéljen nemzeti szimbólumokról, ne beszéljen kollektív kisebbségi jogokról, ne beszéljen „nem létező román közigazgatási területi egységekről” – mesélte, majd közölte, úgy véli, aki a demarsot összeállította, Székelyföldre, esetleg Erdélyre gondolt, és ha igen – fűzte hozzá kajánul –, ő sosem állította, hogy ezek román területi egységek lennének. 

Amiről beszélhet, az a nyugati értékek, de ne beszéljen ezekről rossz színben - idézte a miniszterelnök a felszólítást, majd közölte, hogy szerinte a nyugati értékek a migráció, az LMBTQ, és a háború. Ez után azt mondta, hogy Hofi Géza viccei jutottak eszébe erről a román felszólításról, és hozzátette, ha a román elnök Magyarországra jön és előadást tart, akkor nem fogják megszabni neki, hogy miről beszélhet és miről nem.

A miniszterelnök ezután arra tért ki, hogy Magyarország ezzel szemben teljes mellszélességgel támogatja Románia schengeni tagságát. Romániának most új miniszterelnöke van, Isten éltesse - mondta, majd hozzátette, hogy a 20. román miniszterelnök van hivatalban azóta, hogy ő Magyarországon kormányfő.