MSZP;Balaton;Horvátország;Molnár Zsolt;javaslat;Adria;szabadstrandok;

2023-07-23 11:22:00

MSZP-s javaslat készül arról, hogy a Balatonnál csak ingyenes strandok legyenek

Horvátországi példa alapján törvényben tiltanák meg, hogy bárki pénzt kérhessen a legnagyobb tavunkban való fürdőzésért. 

Tegyük ingyenessé a strandokat – ezzel a javaslattal jelentkezett vasárnapi Facebook-videójában Zamárdi szabadstrandjáról Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, továbbfejlesztve korábbi elképzelését arról, hogy legyen mindenhol szabadstrand. Emlékeztetett arra, hogy, a múlt héten levélben fordult azon Balaton-parti polgármesterekhez, akiknek településén fizetős strandok üzemelnek. Azt tudakolta tőlük, hogy mi alapján döntöttek arról, hogy egy partszakasz fizetős lesz-e vagy maradjon szabadstrand, s ha fizetős, hogyan kalkulálták ki az árakat. 

Az ellenzéki politikus elmondta, ugyan voltak, akik nem válaszoltak, de sokan megküldték neki az érveiket arról. miért is van szükség fizetős balatoni strandra. Szerinte azok az érvek, amelyek arról szólnak, hogy az önkormányzatoknak nem jó a költségvetési helyzetük, a strandok fenntartása költségekkel jár, nem állják meg a helyüket, hiszen az önkormányzatok az ország minden táján nehéz helyzetben vannak. Az pedig, hogy pénzt szednek a Balaton használatáért, olyan, mintha a hegyvidékeken lévő települések pénzt kérnének a kirándulóktól a hegy és az utak vagy akár a parkok, játszóterek használatáért.

– Az MSZP azt javasolja hogy az állam finanszírozza a szabadstrandoknak a fenntartását, hogy a magyar családok ingyenesen fürödhessenek a Balatonban – emelte ki a szocialista pártigazgató. Utalt Horvátország példájára, ahova nyaranta százezrek érkeznek Magyarországról, és ahol nemrég egy olyan törvényt fogadtak el, amely megtiltja, hogy az Adriai-tenger partján pénzt szedjenek. Ezért az MSZP az ősszel hasonló javaslattal áll majd elő a parlamentben.