Orbán-kormány;adó;Budapest;költségvetés;támogatás;exkluzív;

2023-07-26 07:15:00

Budapest nagyon mélyen van anyagilag, már mínusz 8 milliárdon áll a fővárosi működési hitelszámláló

Többet visz el az állam fővárostól, mint amennyit ad. Kormányzati sarcok nélkül tavaly jelentős működési többlet jött volna ki – mondja Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Budapest július elejétől folyószámlahitelből működik, és bár jogvédelmet kért a szolidaritási adó miatt indított perben, július 4-én a Magyar Államkincstár 3,9 milliárd forintos inkasszóval lepte meg. Ahogy azt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jelezte: a folyószámla tartozás innentől csak nőni fog, mivel a főváros legközelebbi érdemi, iparűzési adóból származó bevétele szeptemberben esedékes. Jelenleg 8 milliárdon áll a főváros folyószámlahitel számlálója. Augusztus végére várhatóan 40 milliárd forint mínuszba süllyed az önkormányzat költségvetése. A Fővárosi Közgyűlés júniusi utolsó ülésén fogadta el a hitelkeret 40 milliárd forintra emelését, lévén a likviditási helyzete már akkor azt vetítette előre, hogy a korábbi 25 milliárdos keret július végére kimerül.

A kormány visszatérő szlogenje, hogy az ellenzéki városvezetés milliárdokat tapsolt el megválasztása óta Budapesten. A hol kisebb, hol nagyobb fokozaton pörgő állami kommunikációs gépezet a főváros által túlzott és igazságtalan mértékűnek tartott szolidaritási hozzájárulás miatt indított közigazgatási perre ismét elővette a régi lemezt.

A Fidesz fővárosi potentátjai mellett hirtelen több interjút is adott Tarlós István volt főpolgármester is kormánypárti médiumoknak (a Népszava kérését válaszra sem méltatta), lankadatlan kitartással ismételgetve, hogy elődjétől Demszky Gábortól 251 milliárd forintos hiánnyal vette át Budapestet, míg utódjának Karácsony Gergelynek 200 milliárd tartalékkal adta át a városi kasszát. Majd azt is hozzátette, hogy azóta 107 milliárd forinttal nőtt az önkormányzat iparűzési adóbevétele. Ő persze „nem kíván csődöt a városnak, de ha mégis bekövetkezik, abban messze nem ártatlan a városvezetés”.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Fővárosi Törvényszék szolidaritási hozzájárulás-perben hozott elsőfokú ítéletét kommentálva néhány nappal később már azt mondta, hogy „a főváros 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, az iparűzési adóbevételei pedig az idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot”. A kasszában hagyott pénzről szóló kijelentések és az iparűzési adóbevétel ütemes növekedését látva megkérdeztük Kiss Ambrus pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettest, mennyi is volt az a bizonyos aranytartalék az ellenzéki városvezetés érkezésekor és hova tűnt az elmúlt 3 és fél évben?

– Soha nem állítottuk, hogy üresen vettük át a kasszát. A kormányzati állításokkal szemben a valóság az, hogy 2020. január elsején 186,2 milliárd forint különféle, folyó beruházásokra le nem kötött pénz volt a fővárosi önkormányzat folyószámláján. Idén január elsejére ez az összeg 10,1 milliárd forintra apadt. A kettő között 176,1 milliárd forint a különbség. Ez valóban tetemes összeg – ismeri el Kiss Ambrus várospolitikus.