béke;Hunyadi János;Szalay-Bobrovniczky Kristóf;

2023-07-30 21:50:00

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elment a Hunyadi-sorozat forgatására, és ha már ott volt, kardot is ragadott

Nehéz volt a feladat, de a honvédelmi miniszter azért megpróbált összefüggést találni a nándorfehérvári diadal és az Orbán-kormány "békeharca" között.

Szalay-Bobrvoniczky Kristóf honvédelmi miniszter ellátogatott a Hunyadi-sorozat forgatására, amely a képes beszámoló alapján szemlátomást jó hangulatban telt, a tárcavezető kardot is ragadott egy fotó erejéig. Amit azonban mindehhez kísérőszövegként posztolt, az logikailag már egy kicsit nehezen értelmezhető.

A tárcavezető bejegyzését eképpen kezdte: „Mi, magyarok fél évezrede is Európa békéjéért küzdöttünk – ezt ünneplik világszerte a déli harangszóval. A hősies helytállásnak állít emléket egy most készülő magyar TV-sorozat is.” Majd a gondolatmenettel odáig jutott:

Kétségtelen, hogy a tét ma is hatalmas, az viszont már felvet kérdéseket, hogy a nándorfehérvári diadal eszmeisége miképp hozható összefüggésbe azzal a magatartással, amit az Orbán-kormány tanúsít az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben „békepártiság” címén - amelyre bejegyzésében a miniszter kimondatlanul is utalt. Mint ismert, a kabinet gyakorlatilag szünet nélkül az Ukrajna számára adott nyugati fegyverszállítást ostorozza, amelyek segítségével Kijev szemmel láthatóan eredményes ellenállást folytat a megszállókkal szemben. Nándorfehérvár 1456. évi sikeres megvédéséhez pedig ugyancsak nagyban hozzájárult a külföldi segítség: ismeretes, hogy Kapisztrán Szent János vezetésével sokezer fős keresztes hadsereg érkezett Magyarország támogatására, amelynek kulcsszerepe volt II. Mehmed oszmán szultán hadainak visszaverésében.

Mindez persze kérdéses, miképp fog megjelenni a készülő Hunyadi-sorozatban: többek között ez lehet az egyik tartalmi tényező, amely alapján eldönthetjük, újabb kurzusfilm születik-e, vagy egy hiteles történelmi dráma.