pedagógusok;közoktatás;státusztörvény;

TASZ: Van, ahol azzal fenyegetik a távozó pedagógusokat, hogy többé nem taníthatnak

De előfordul, hogy az iskolaigazgató nem veszi át a lemondást, és nincs ember, aki a nyári szünetben fogadná a jognyilatkozatokat.

Számos olyan esetről hallani, amikor a munkáltatók hatalmi pozíciójukkal visszaélve, az egyébként is bonyolult jogi szabályozást szándékosan félreértelmezve próbálták megnehezíteni a távozó pedagógusok dolgát.

Erről beszélt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza az rtl.hu-nak. Takács Ádám hangsúlyozta, az augusztus elsejéig fennálló feltételek mellett távozó pedagógusoknak meg kell kapniuk az utolsó havi bérüket, vagyis egy hónapig arra az időszakra is jár pénz, amikor már nem dolgoznak, illetve a szabadságukat meg kell váltani abban az időszakban, amikor már a lemondási idejét töltik.

Sok munkáltató szokott azzal próbálkozni, hogy ezekre a napokra kiveteti a szabadságot a munkavállalóval, de ez jogellenes – fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy a közalkalmazotti törvény értelmében annak a munkavállalónak, aki húsz évet ledolgozott, nyolchavi távolléti díjnak megfelelő összeget kell fizetni. Ezért a TASZ munkatársa úgy véli, a tanárok szerzett jogait sérti, ha csak háromhavi összeget fizetnek.

Telefonon, emailben és a közösségi oldalakon is számos megkeresést kap a jogvédő szervezet. A munkáltatói visszaélések példájaként említi Takács Ádám, amikor az iskolaigazgató nem veszi át a lemondást, és nincs ember, aki a nyári szünetben fogadná a jognyilatkozatokat. A TASZ az ilyen esetekre azt javasolja, hogy a tankerületi központban személyesen vetessék át valakivel a lemondást.

Azzal is fenyegetik a pedagógusokat, hogy ha kilépnek, akkor soha többé nem helyezkedhetnek el a pályán. Ilyen szabály nincs – ha valaki lemond, és utána újra szeretne máshol tanítani, annak nincs jogi akadálya.