Európai Unió;pénzbírság;gyermekek;magánélet;TikTok;

2023-08-04 20:29:00

Több millió eurós bírságot kaphat az EU-tól a TikTok gyermekek magánéletének megsértése miatt

Korábban az Egyesült Királyságban is tetemes büntetéssel sújtották a platformot.

Több millió eurós bírságot szabhat ki az Európai Unió adatvédelmi hatósága a TikTokra, gyermekek magánéletének megsértése miatt - írta meg a The Guardian.

Az uniós adatvédelmi testület egy úgynevezett „vitarendező határozatot” fogadott el, miután a TikTok jogi kifogással élt Írországban egy korábbi döntés miatt. A bírságról szóló döntést várhatóan a következő négy hétben meghozzák.

Az uniós döntés egy, az ír adatvédelmi biztos által 2021-ben indított vizsgálat nyomán született, amikor is azt vették górcső alá, hogy a TikTok mennyire felel meg az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének, és hogyan kezeli a 13 és 17 év közötti gyermekek adatait. Ugyanakkor a TikTok pénteken számos új funkciót jelentett be az európai felhasználók számára, amelyeknek célja, hogy a platform jobban megfeleljen a tartalomra vonatkozó új európai uniós szabályozásoknak. Ezek augusztus 25-én lépnek hatályba.

A szóban forgó uniós törvény értelmében a TikTok, a Facebook, a Google és más tech-óriások kötelesek lesznek felügyelni a platformjaikon megjelenő illegális tartalmakat, meg kell tiltaniuk bizonyos hirdetési gyakorlatokat, és meg kell osztaniuk az adatokat a hatóságokkal - emlékeztet a Guardian. Thierry Breton uniós biztos ezügyben a CNN-nek azt mondta, hogy a TikTok jelentős erőforrásokat mozgósított annak érdekében, hogy megfeleljen az új jogszabálynak, de további erőfeszítésekre lesz szükség.

A cég közlése szerint számos új intézkedést vezettek be, az uniós felhasználók számára például megkönnyítik az illegális tartalmak bejelentését, lehetővé teszik, hogy kikapcsolják a személyre szabott videókra vonatkozó ajánlásokat, továbbá eltávolítják a 13 és 17 év közötti felhasználók célzott hirdetéseit.

A Guardian felidézi, hogy a brit adatfelügyelet korábban 12,7 millió fontra (csaknem 5 milliárd forintra) bírságolta a platformot amiatt, hogy illegálisan kezelték mintegy 1,4 millió 13 év alatti gyermek adatait, akik a TikTokot szülői engedély nélkül használták.