Győr;Dézsi Csaba András;Rammstein;

2023-08-05 11:57:00

A győri önkormányzati lap szerint rendben van, hogy Dézsi Csaba András polgármester a szolgálati Audijával ment a Rammstein budapesti koncertjére

Saját pénzéből tankol az autóba személyes útjai esetén, így elviekben nem kell számot adnia arról, hogy a Du Hast, esetleg az Ausländer című dalból merít-e ihletet a városvezetéshez.

Fantasztikus bulit csapott a Rammstein július 11-én és 12-én Budapesten, a Puskás Arénában, ahol az együttes körül mostanában szárnyra kelt botrányok ellenére is a tőlük megszokott, egyedülállóan magas színvonalat hozták (tanúsíthatom, ott voltam - a szerk.). A német metálbanda zenéjét minden jel szerint Dézsi Csaba András győri polgármester is szereti, olyannyira, hogy a szolgálati Audi A8-asába pattant, hogy Budapestre hajtson megcsodálni az előadást.

Az ugytudjuk.hu ezért elkezdett szaglászni a témában, arra voltak kíváncsiak, hogy a budapesti túra vajon jogszerű volt-e, felmerül ugyanis annak lehetősége, hogy esetleg a győri adófizetők is hozzájárultak a koncertélményhez.

A győri városháza korábban elismerte a lapnak, hogy a fideszes polgármester a szolgálati Audival utazott a koncertre, közlésük szerint Dézsi Csaba András bérleti díj fejében jogosult a hivatali gépjármű magáncélú használatára. Hogy ez pontosan mekkora összeg, azt viszont nem árulták el. Az ugytudjuk.hu ezért kikérte az erre vonatkozó szabályzatot a jegyzőtől és megkérdezték, hány szolgálati autót használ a hivatal, pontosan kik használják ezeket és mennyit fizetnek a magáncélú használatért. A jegyző azonban ezeket az információkat nem óhajtotta megosztani.

Végül az önkormányzati GyőrPluszban jelent meg egy szerzőmegjelölés nélküli cikk - deklaráltan az ugytudjuk.hu kérdései miatt -, amelyben idézték a vonatkozó jogszabályt és azt írták, hogy a központi szabályok szerint nem is kéne fizetni érte, de Győrben mégis kell és Dézsi Csaba András a saját pénzéből tankol az autóba ilyenkor. A közlésből kiderült, hogy összesen 19 darab Suzuki, Ford, Škoda, Audi, Dacia, Yamaha, Volkswagen és Mercedes típusú autó van a város tulajdonában, azt viszont nem válaszolták meg, hogy pontosan kik használják ezeket, mert a köztisztviselők ilyen jellegű adata elviekben nem minősül közérdekű adatnak. Azt azért megjegyezték, hogy szolgálati autóval közlekednek a győri alpolgármesterek, a polgármesteri biztosok, a jegyző, az aljegyző, s a nagyobb önkormányzati cégek és intézmények vezetői is. Végül megindokolták, hogy miért kell a polgármesternek Audival járnia, eszerint például kifejezett sértésnek számítana, ha nem a Győrben gyárat működtető cég autóját használná a város első embere.

Az azonban a cikkből sem derült ki, hogy Dézsi Csaba András és a többi érintett pontosan mennyit fizet a közpénzből számukra bérelt autók személyes célú használatáért. Az ügyben ezért az ugytudjuk.hu közérdekű adatigénylést nyújtott be, ha ez is sikertelen lesz, akkor perelni fognak.