ivóvíz;lakosság;felmérés;vízdíj;ipari fogyasztók;

Még a fideszes szavazók se tartják jó ötletnek, hogy az ipari fogyasztók ugyanolyan nyomott áron vehetik a vizet, mint a lakosság

Visszaüt az alacsony vízdíj.

Végül úgyis az adófizetők állják a vízi közművek felújításának árát – vélekedett a megkérdezettek csaknem kétharmada a Publicus Intézet lapunk megrendelésére készített július végi, többek között a hazai vízi közművek helyzetéről készített reprezentatív közvélemény-kutatásában. A válaszadók 62 százaléka mondta azt, hogy bár a kormány segítette az embereket az alacsony vízdíjjal, de úgyis nekik kell majd kifizetniük az egy évtizede alacsonyan tartott díjak miatt elmaradó karbantartások és fejlesztések árát. Az ellenzéki szavazók közül jóval többen – 67 százaléknyian - ismerték fel azt az összefüggést, hogy a valós üzemeltetési költségeket sem fedező vízdíj a hazai vízi közmű rendszer lepusztulásához vezetett, de a kormánypártiak 55 százaléka is egyetértett ezzel az állítással, miközben minden negyedik válaszadó (26 százalék) nem látott ilyen összefüggést.

Mindez kissé meglepő annak fényében, hogy a problémáról, miszerint a befagyasztott vízdíjak és a szolgáltatókat sújtó adók miatt az elmúlt évtizedben nem jutott elég pénz a vezetékek karbantartására, a megkérdezetteknek csak az 59 százaléka hallott. A vélhetőleg inkább kormányhű sajtóból tájékozódó fideszesekre különösen igaz ez, hiszen a fideszes tábor kevesebb, mit harmada értesült erről (32 százalék), míg az ellenzéki válaszadóknak a 83 százaléka. Vízhiányt egyébként a megkérdezettek elenyésző, alig 6 százaléka tapasztalt, csőtörés viszont már jóval többeket, a válaszadók több mint ötödét érintette.

A víziközmű cégek számára jó hír, hogy az összes válaszadó 67 százalékának egyelőre nem tűnik úgy, hogy gyakoribbá váltak volna a vízszolgáltatással kapcsolatos problémák. Igaz, itt is nagy a különbség a különböző pártállásúak „érzékelésében”.

A fideszesek 82 százaléka szerint minden rendben van, az ellenzékieknek azonban csak az 58 százaléka látja így, míg a bizonytalan pártválasztók harmada is sűrűsödő problémafelhőt lát. 

Mindenesetre saját otthonában 94 százaléknak nincsen gondja a vízszolgáltatással.

A megkérdezettek ötödének a lakásrezsi alig 1-5 százalékát teszi ki a víz- és csatornadíj. További 13 százalék szerint az 5-8 százalékát, 14 százalékuk számolt 8-12 százalékkal, míg minden tizedik ember ennél is többre becsülte. (Több mint 30 százalékának viszont fogalma sincs róla.) A válaszadók 76 százaléka megfelelőnek tartotta a vízdíj összegét, míg 15 százalék sokallta, 2 százalék kevesellte. Ahogy azt írtuk korábban: Budapesten alig 22 fillérbe kerül egy liter víz, azaz köbméterenként 218 forintba, de a településeken fizetendő vízdíjak között többszörös a különbség. A fővárosi ár nem számít magasnak. Az előállítás valós költsége Budapesten a jelenleginek körülbelül a kétszerese. A hálózat rekonstrukciójára és a hatékonyabb működést biztosító fejlesztésekre is fedezetet teremtő díj nettó 900 forint lenne köbméterenként.

A kutatásban arra is rákérdeztek, hogy mit szólnának ahhoz, ha egységes tarifa-rendszert vezetnének be, vagyis mindenütt ugyanannyit kellene fizetni az egész országban. A válaszadók 55 százaléka támogatná ezt. Az ellenzők aránya 29 százalék, míg 16 százalék nem tudta eldönteni. Az egységes vízdíjra szavazók közül talán nem mindenki gondolt arra, hogy a díjtételek közös nevezőre hozásával lesz olyan település, ahol akár többszörösére emelkedhet a vízdíj. Az új díjrendszer kidolgozásán már hónapok óta dolgoznak az Energiaügyi Minisztériumban. A korábban felröppent hírek szerint elképzelhető, hogy az egységesítés mellett a gázárhoz hasonlatosan sávos díjképzés lesz, vagyis bizonyos fogyasztásig támogatott árat, felette piacit kellene fizetni. Az első információk 5 köbméteres határról szóltak. Budapesten 10 köbméter az átlagfogyasztás.

A megkérdezettek többsége – 71 százalék – rossznak tartotta azt a jelenlegi gyakorlatot, miszerint a lakossági és az ipari fogyasztók ugyanannyit fizetnek a vízhasználatért. Az ellenzéki szavazók ezúttal is nagyobb arányban – 79 százalék - utasították el ezt, mint a fideszesek, akiknek 27 százalékuk szerint nincs ezzel semmi baj, igaz, tízből hatan közülük is problémásnak látják ezt.

Nonszensz helyzet

A kormánypárti sajtó a hét végén is támadta Tüttő Kata főpolgármester-helyettest azzal, hogy a vízdíjemelés mellett kampányol. Tüttő Kata lapunknak korábban úgy nyilatkozott: nonszensz, hogy sok más mellett a Karmelita kolostornak, Tiborcz szállodáinak, állami intézményeknek és cégeknek, erőműveknek, de még a kormány által országba hívott vízfaló akkumulátorgyáraknak is kedvezményesen, féláron kell ivóvizet adni. Szerinte a lakosság támogatott áron kaphatna vizet, a gazdasági társaságok esetében viszont már más a helyzet, mert ott profit termelődik, miközben a veszteség a köznél marad.