baleset;robbanás;újrahasznosítás;Bátonyterenye;akkumulátor;

2023-08-09 06:20:00

Tovább nyomoz a rendőrség a bátonyterenyei akku-újrahasznosító üzemben történt robbanás miatt

A Népszava birtokába jutott vizsgálati iratok szerint „a káresemény egy, a hatóságokhoz be nem jelentett, engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása során bekövetkező robbanás volt”. 

A rendőrség szakértők bevonásával jelenleg is nyomozást folytat a Bátonyterenyén, illetve Szigetszentmiklóson történt robbanás, illetve tűzzel kapcsolatban – válaszolta a Népszava kérdésére az ORFK. Lapunk elsőként számolt be arról, hogy mire jutottak az igazságügyi szakértők a SungEel HiTech Hungary Kft. bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosító üzemében történt robbanás miatt indult rendőrségi nyomozásnál.

Az előzetes szakvélemény szerint az üzem működtetésekor megvalósult „a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmény, ahogy a foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége is”. A megállapítás aligha meglepő, hiszen a Nógrád megyében lévő üzemben szinte semmi sem stimmelt.

A Népszava birtokába jutott vizsgálati iratok szerint „a káresemény egy, a hatóságokhoz be nem jelentett, engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása során bekövetkező robbanás volt”.

A működtetéshez szükséges dokumentációt nem tudták bemutatni a cég képviselői, de még a kemencébe – szintén engedély nélkül beépített – gázégővel elégetett gázt is „ismeretlen módon vételezték”. Hiányzott a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységről szóló hatóságoknak címzett bejelentés is.

A baleset után több hónappal a helyszínen vett minták között akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége 3,5-szerese volt az egészségügyi határértéknek.

– olvasható a dokumentumokban.

A Nógrád megyei kormányhivatal eddig összesen 100 millióra büntette a céget, ám a tavaly 18,5 milliárdot bezsebelő vállalkozást ez nem rengette meg. A hivatal március végén hatósági ellenőrzést tartott az üzemben, a hivatal munkatársai – holott félálarcot használtak – rosszullétre panaszkodtak a szemle után. Ehhez képest a hatóság egy nappal később kiadta a környezetvédelmi engedélyt. Tették ezt úgy, hogy néhány nap múlva a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz (FKI) fordultak amiatt, hogy a bátonyterenyei üzemnél februárban vett vízmintákban

A SungEel másik, szigetszentmiklósi telephelyéről évente leírják a hatóságok, hogy rákkeltő hatású „fekete por” keletkezik az üzemben, amit a munkavállalók egyszerűen fellapátolnak a feldolgozó szalagra, miközben lerakódik a ruházatukra. Az üzemben idén márciusban keletkezett tűzben három ember súlyosan megsérült, közülük ketten életüket vesztették. Az ORFK Népszavának küldött tájékoztatása szerint ott is folyik a nyomozás.

A dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. elektromos gépjárművekhez használatos Li-ion akkumulátorok újrahasznosítással foglalkozik. A két üzemben több tízezer tonna veszélyes hulladékot dolgoznak fel évente és bővülnének. A cég azóta sem válaszolt kérdéseinkre.