nyereség;profit;OTP;hitelezés;orosz-ukrán háború;

2023-08-11 11:00:00

Robbantott az OTP, csak Magyarországon nem annyira fényes a helyzete

A külföldi leánybankoknak és bankvásárlásoknak köszönhetően rekordot döntött az OTP első féléves profitja. A cég itthon recessziót vár.

Váratlanul jó első félévet zárt az idén az OTP Bank – ez derül ki a magyar pénzintézet első félévi beszámolójából. A második negyedéves profit 382 milliárd forint volt, ez 105 milliárd forinttal volt magasabb az elemzői várakozásoknál, így az első félévben 577 milliárd forint profitot termelt a bankcsoport, ami a tavalyi háború sújtotta év első félévi eredményének 13-szorosa. Az 577 milliárd forint az idei várható bruttó hazai termék, a GDP 0,7 százaléka, vagyis a ha a bank csak fele ilyen jól folytatja a második félévben, akkor egymaga megtermeli  a GDP egy százalékát.

A magyar bank mára a kelet-közép-európai régió vezető bankja lett,

Lassan más ligában léphet az OTP, a következő években, ha folytatódik a fejlődés, beléphet az európai nagy bankok csoportjába. Nemcsak a mérete nőtt az elmúlt hét évben a háromszorosára, de a bank szerkezete is alaposan átalakult – mondta az eredményeket bemutató sajtótájékoztatón Bencsik László az OTP Nyrt. vezérigazgató-helyettese.

Míg hét évvel ezelőtt a profit kétharmadát a magyar OTP adta, ma már a nyereség alig 31 százaléka keletkezik idehaza, a 69 százalék a határokon túlról jön, ráadásul egyre több olyan bankja van az OTP-nek, amely az eurózónában működik, vagy a könyvelését euróban vezeti.

Az idei első féléves rekorderedményből vastagon kivették a részüket a külföldi bankok és az egyszeri tételek is százmilliárd forintos plusz hoztak. A tavalyi eredményeket jelentősen rontotta az akkor kitört orosz-ukrán háború, hisz az OTP mind a két országban jelen van. Tavaly még csaknem százmilliárdos veszteséget okozott a két bank, ám ez idén pozitívba fordult. Jelentősen javították az eredményt, hogy az idei első félévben két bankvásárlást is lezárt az OTP. Megvásárolta az üzbég Ipoteka Bank 75 százalékát, illetve a szlovén SKB és NKBM bankot. Mind a három bankért a könyv szerinti értéknél kevesebbet fizetett, ami egyszeri, nem megismételhető, 170 milliárd forintos nyereséget jelentet a könyvekben. A szlovén bank már az idei első félévben 54 milliárd forintos profitot ért el. Ez a második legjobb eredmény a külföldi leányok között, ennél nagyobb nyereségek a bolgár DSK-csoport produkált 89 milliárdos profittal.

Idehaza már nem ilyen fényes a pénzintézet helyzete:

 A magas infláció és a magas kamatok miatt a lakossági hitelkereslet jelentősen csökkent, ha majd a kamatok visszatérnek a 10 százalék alatti tartományba, akkor lehet számolni a hitelfelvételek újbóli beindulásával. A fogyasztási hitelek viszont a magas kamatkörnyezetben is nőni tudtak, a vállalati hitelezés azonban visszaesett. Az OTP betétállománya is csökkent, a bankok nem tudnak versenyezni a kiemelkedően jól fizető lakossági állampapírokkal, s ez már meglátszott az első féléves számokon is. Ezek mind a hazai jövedelmezőséget rontották. A második félévben pedig a bankbetétek kamatjövedelmét még plusz adóval is sújtotta a kormány. A bank arra számít, hogy a magyar gazdaság idén recesszióban marad, éves szinten a GDP 0,6 százalékos csökkenésével számolnak, jövőre pedig 2 százalékos növekedést várnak. Mivel a régió többi országa jobban teljesít, a bankcsoport teljesítményének javulására számítanak a második félévben, bár újabb rekordprofit biztos nem lesz, hisz egyszeri tételek a második félévben már nem növelik a nyereséget.