tüntetés;demokrácia;fellépés;hálózat;pedagógus szakszervezetek;diákparlament;Egységes Diákfront;

Tüntetnek, hálózatot építenek és saját parlamentet szerveznek, jelentette be az Egységes Diákfront

Szeptember 1-jén országos tanévnyitó lesz a Kossuth téren, 15-én pedig minden eddiginél nagyobb menetre és a Parlament előtti tüntetésre készülnek a diákok, pedagógusok, sőt még az akkumulátorgyárak ellen tiltakozók is.

Jövő pénteken megkezdődik az új tanév és az oktatás helyzetéért évek óta a tanárokkal együtt kiálló, tiltakozó, demonstráló diákok most megújult erővel készülnek, ahogy jellemezték, a harcra a kormánnyal, az elnyomó hatalommal, és azzal, hogy példát mutassanak a felnőtteknek demokráciából – foglalható össze az Egységes Diákfront (EDF) keddi beharangozó sajtótájékoztatója, amelyen bejelentették: szeptember 1-jén a Kossuth térre országos tanévnyitót szerveznek, amely a szeptember 15-i úgynevezett demokrácia napi nagy tüntetés előkészítő demonstrációja lesz.

A tanévnyitóhoz kapcsolódva Tarnai Katalin, a PDSZ országos választmányi tagja rendhagyó osztálytalálkozót is hirdetett, amelyre az idén, tavaly, tavalyelőtt vagy bármikor végzett iskolásokat várják találkozásra, beszélgetésre. Egy Noah nevű fiatal a tüntetéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy mire felnőnek, nem lesznek már jogaik sem a magánéletükben, sem a munkahelyükön, hogy ellent tudjanak állni az elnyomó rendszernek.

– Harcra készülünk egy békés, nyugodt és kiegyensúlyozott élet reményében, de egyben a demokráciára is. Egy biztos:

szeptember elseje után folyamatosan kint leszünk az utcán, minden nap akciózni fogunk, hallani fogják a hangunkat 

– tette hozzá. Szeptember 15-én a Margit híd budai hídfőjétől vonulnak majd a diákok a Kossuth térre, összefogva egy környezetvédő szervezettel, amelynek tagjai a Magyarországra telepített, és telepítendő, legalább 40 akkumulátorgyár ellen tiltakoznak. A tüntetések, demonstrációk mellett szintet is lépnének a diákok. A Benceként bemutatkozó fiú közölte: az EDF célja, hogy az ország minden szegletében ott legyenek, és senkit ne tudjanak megfélemlíteni.

Ezért

országszerte EDF-bázisokat alakítanak, hogy ne csak az oktatás ügyét képviseljék, hanem helyi problémák megoldásában is segíthessenek. 

Hálózatukat elnevezték Országos Közös Akaratnak, és a követeléseiket valamennyiük nevében képviselhetik majd, a napokban több városban is fórumokat tartanak.

Egy lány, akit Jennynek hívnak, arról is beszélt, hogy megszervezik a saját parlamentjüket, amit úgy hívnak majd, hogy a Plenáris Ülés, az Európai Parlament mintájára működnek majd, hogy az „európai értékek Magyarországon is képviselve legyenek”. Választás ugyan nem lesz, de sokakat meghívnak majd a szervezetbe, hogy

„minél több hang legyen, és megmutathassák a felnőtteknek, „milyennek kellene lennie egy demokratikus országnak”.

Több témát is megvitatnak majd, így a bosszútörvény, a hétigenes népszavazás vagy a Diákváros ügyét, de rendezvényeiken azon követelésük megvalósulásához maguk is hozzájárulnak, hogy egyenlő feltételekkel tanulhasson mindenki. Többek között tanszer- és taneszközgyűjtést szerveznek.