Egyesült Államok;demokrácia;bírósági eljárás;összeesküvés;Donald Trump;Georgia állam;

Történelmi fénykép készült Donald Trumpról, többet mond ezer szónál

Negyedszer vették őrizetbe a volt amerikai elnököt, de először készült róla rabosítási fotó. A fénykép történelmi jelentőségű, a volt elnök viszont kampányához használja.

Mindössze húsz percet töltött Donald Trump a Georgia állambéli Atlantában található hírhedt Fulton megyei börtönben, amelynek borzalmas körülményei rapszövegeket és az intézménnyel szemben indított igazságügyi minisztériumi vizsgálatot is ihlettek. A fél éven belül negyedszer rabosított 77 éves volt amerikai elnökkel ezúttal nem kivételeztek a hatóságok, P01135809 számú fogvatartottként nyilvántartásba vették és még rabosítási fotót is készítettek róla.

A 2024-es republikánus elnökjelöltségre esélyesnek látszó Trump és 18 segítője ellen még múlt héten emeltek vádat a Joe Biden által megnyert 2020-as elnökválasztás georgiai végeredményének megváltoztatására tett kísérlettel összefüggésben. Fani Willis kerületi ügyész tegnapig adott időt arra a vádlottaknak, hogy feladják magukat. A volt elnök ezt csütörtök este fél nyolckor, főműsoridőben tette meg, a new yorki celebből az ameriaki jobboldal domináns alakjává avanzsált milliárdos ezzel is biztosította, hogy megint ő legyen a reflektorfényben.

A Fulton megyei rabosítási fotó alighanem bekerül a történelmekönyvekbe, az Egyesült Államok szégyenteljes időszakának mementójaként. Egyelőre azonban nem biztos, hogy a normákat felrúgó, a békés hatalomátadást megzavaró egykori elnök jogi felelősségre vonását fogja-e illusztrálni vagy pedig a Trump-féle áldozat narratívát. A mártírszerepben tetszelgő milliárdos ugyanis továbbra is a szemünk előtt próbálja átírni a történelmet, erőfeszítéseihez pedig a rabosítási fotót is felhasználja, amelyet állítólagos “politikai üldöztetésének” jelképeként terjeszt.

A fényképet még a Twitterről X-re átnevezett mikroblogon is közzétette, ahova két és fél évvel kitiltása után tért vissza. A volt elnök fiókját az általa szított 2021. január 6-i puccskísérletet követően tették elérhetetlenné, de a közösségi oldalt tavaly megvásárló, újabban szélsőjobboldali összeesküvés-elméleteket hirdető Elon Musk már tavaly novemberben visszaengedte őt a platformra.

Trump továbbra is - mindenféle alap nélkül - azt hangoztatja, hogy politikai ellenfelei elcsalták a 2020-as elnökválasztást, és igazságtalan üldöztetésnek van kitéve. Csütörtökön Georgiából való elutazása előtt is azt ismételte, hogy “semmi rosszat nem tett”, egyben arra utalt, hogy azért akarják megbüntetni, mert jogi úton megtámadta az eredményeket.

Valójában többek között azért indult vele szemben bűntetőeljárás, mert könyörgéssel és fenyegetőzéssel próbált rávenni helyi (republikánus) tisztségviselőket, hogy tiszteségtelen módon változtatássák meg a választás kimenetelét, miután a bíróságon az összes erre vonatkozó keresetet elvesztette. Kampánya és szövetségesei a 2020-as választással összefüggésben országszerte több mint 60 jogi beadvánnyal éltek, de mindet elbukták. Bizonyítékok híján a keresetek zömét “komolytalannak” minősítették a különböző bírók, köztük olyanok is, akiket Trump nevezett ki a posztra.

A makacs tények dacára a republikánusok többnyire ártatlannak tartják a volt elnököt a georgiai demokráciaellenes összeesküvés ügyében.

Az AP–NORC friss közvélemény-kutatása szerint országos szinten a párt regisztrált szavazóinak mindössze 16 százaléka véli úgy, hogy Trump bűnt követett el. 

További 26 százalékuk erköcstelennek, de nem illegálisnak ítélte a magatartását, 31 százalék szerint nem tett semmi rosszat, a fennmaradó 27 százalék pedig azon állásponton van, hogy nem tud eleget ahhoz, hogy véleményt alkosson. A felmérésből az is kiderült, hogy republikánusok 74 százaléka hajlandó lenne Trumpra szavazni a 2024-es elnökválasztásokon.

A teljes közvéleményben viszont rossz a négy bündetőeljárással szembenéző volt elnök ázsiója. Az amerikaiak 51 százaléka szerint georgiai machinációival törvényt sértett, sőt a lakosság 53 százaléka teljesen elzárkózik attól, hogy jövőre rá adja a voksát, további 11 százalék pedig nem hiszi, hogy rá fog szavazni.