Velence;turizmus;Olaszország;

2023-09-12 11:00:00

Túl sok a turista, öt eurós napi díjat szednének a látogatóktól Velencében

Azt szeretnék, hogy a látogatók többsége legalább ne a csúcsidőszakban érkezzen.

Annyira sok a turista Velencében, hogy a tervek szerint 5 eurós napidíjat szednének a 14 év feletti látogatóktól, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy az olasz város túlzott népszerűségét szabályozzák - írja a BBC.

Mindemellé előzetes regisztrációt is kötelezővé tennének a belépéshez. Simone Venturini, a városi tanács turizmusért felelős tagja azt közölte, hogy a rendszert várhatóan a jövő évi csúcsidőszakban fogják tesztelni. A lépést azzal indokolta, hogy Velence a leglátogatottabb európai városok közé tartozik, és ez már komoly terhet jelent. A cél viszont elviekben nem a turisták kiűzése, csupán az, hogy a turisztikai főszezon helyett az érkezők inkább más időszakot válasszanak. Ha szükséges, a rendszeren módosítani fognak, de "nincs újabb 40 évünk arra, hogy megvitassuk, mi lenne a legjobb" - fogalmazott Simone Venturini.

A BBC megjegyzi, hogy Velence területe mindössze 7,6 négyzetkilométer, ehhez képest az olasz állami statisztikai intézet szerint 2019-ben - azaz a koronavírus-pandémia előtt - csaknem 13 millió turista érkezett a városba, s az elkövetkező években akár nagyobb is lehet ez a szám. Az UNESCO emiatt idén év elején arra figyelmeztetett, hogy Velencét fel kell venni a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájára, mivel a tömegturizmus és a klímaváltozás együttes hatása visszafordíthatatlan változásokkal fenyeget.