választások;felmérés;Fidesz-KDNP;elégedettség;Publicus Intézet;

Publicus: A megkérdezettek 43 százaléka egyáltalán nem elégedett azzal, ahogyan az országban mennek a dolgok

Még mindig pocsék a közhangulat.

A megkérdezettek 43 százaléka egyáltalán nem, további 19 százaléka inkább nem elégedett azzal, „ahogyan az országban mennek a dolgok” – áll a Publicus Intézet lapunk megbízásából készült felmérésében.

Az elégedetlenek összesen 62 százalékot tesznek ki, az elégedettek 36 százalékot. Utóbbi kategóriát nézve a „teljes mértékig” elégedettek aránya 12 százalék, az „inkább elégedetteké” 24 százalék. Az augusztusi adatok valamelyest jobb hangulatot tükröznek a júliusi állapotoknál, amikor még ennél is nagyobb volt a különbség az elégedetlenek (66 százalék) és az elégedettek (32 százalék) között. Pulai András, a Publicus Intézet vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a javulás elsősorban a fideszesek körében jelentkezett, ami szerinte a kormányzati propagandával, és nem valóságos tapasztalatokkal magyarázható.

A politikai hovatartozást tekintve az elégedetlenek között az ellenzékiek, az elégedettek között a kormánypártiak vannak elsöprő többségben. A bizonytalanok 73 százaléka az elégedetlenek táborába tartozik.

Ha „most vasárnap lennének a választások”, akkor a Publicus Intézet kutatása szerint 80 százalék biztosan, 7 százalék valószínűleg elmenne szavazni. A Republikon Intézet előzőleg szintén magas, de ennél alacsonyabb részvételi hajlandóságot mért: ennek alapján 62 százalék venne részt biztosan, 16 százalék pedig valószínűleg a választáson.