oktatás;Józsefváros;általános iskola;megszűnés;hátrányos helyzetű gyerekek;köznevelési törvény;

Egyik nap még a tanévnyitóra készültek, ám másnap már nem indult el az oktatás a józsefvárosi iskolában, ahova főként hátrányos helyzetű gyerekek jártak

Tanévkezdés előtt, egyetlen nap alatt szűnt meg a nappali tagozatos általános iskolai oktatás a Budapest VIII. kerületi Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Bauer Sándor Utcai Tagintézményében. A döntés és annak gyorsasága hidegzuhanykényt érte a pedagógusokat, a diákokat és a szülőket is - értesült a Népszava.

Információink szerint az intézmény tanárai egy augusztus 31-én tartott értekezleten értesültek arról, hogy másnaptól, vagyis szeptember elsejétől már nem lesz nappali általános iskolai feladatellátás, csak a gimnáziumi és a leginkább felnőttoktatás keretében megvalósuló esti általános iskolai oktatás marad meg.

A helyzetre rálátó forrásunk - aki sem a nevét, sem azt nem akarta nyilvánosságra hozni, milyen érintettségben áll az intézménnyel - szerint a pedagógusok már összeállították a tantárgyfelosztást, szervezték a programokat a következő tanévre,

semmi jele nem volt annak, hogy egyik napról a másikra megszüntetik az általános iskolai osztályokat.

Annak ellenére sem számítottak erre, hogy voltak problémák, például a diáklétszám folyamatosan csökkent (első, második és harmadik évfolyamok már korábban sem indultak), s mivel a tanulók többsége hátrányos helyzetű, roma gyermek volt, sokan szegregált iskolaként tartották számon a Bauer utcai tagintézményt, ami korábban önálló intézményként működött Lakatos Menyhért Általános Iskola néven, s már ekkor is leginkább nehéz sorsú, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek jártak oda. A Lakatos végül 2021-ben lett a Deák Diák tagintézménye.

Forrásunk szerint a felső tagozatosok többségét egy IX. kerületi iskola vette át, de a hetedik évfolyamosoknak ott már nem volt hely,

így az osztályok nem maradhattak együtt, a hetedikeseket “szétszórták más iskolákban”.

– Sajnálom, hogy így lett vége, bár voltak nehézségek, ez így akkor sem szép dolog. Az iskolában családias volt a légkör, a szülők és a tanárok is jól ismerték egymást – fogalmazott.

Érdeklődtünk az iskolát fenntartó Belső-pesti Tankerületi Központnál, pontosan mi volt oka az alapfokú oktatás megszüntetésének a Bauer utcai iskolában, és miért tanévkezdés előtt egy nappal döntöttek erről. Válaszukban azt írták,

augusztus 30-án “észlelték” a tanulók létszámának drasztikus csökkentését, ezt követően értesítették a szülőket a fennálló helyzetről. 

Mint írták, az intézkedésre a köznevelési törvény azon előírása miatt volt szükség, mely szerint az általános iskolai osztályok minimális létszáma 14 fő, összevont osztályok működése pedig csak alsó tagozaton engedélyezett.

– Mivel a tagintézményben az alsó tagozat első 3 évfolyama már az előző tanévben megszűnt, felmenő rendszerben már csak 4. osztálytól voltak tanulók, a felső tagozaton pedig osztályonként 14 fő alatti volt a tanulólétszám, így tanulói érdeklődés hiányában a jogszabályi előírásoknak megfelelő oktatás már nem volt szervezhető, az érintett tanulók érdekét is az szolgálta, hogy nagyobb osztályokban, másik épületben folytassák a tanulmányaikat - közölték. Hozzátették, gondoskodtak az érintett tanulók elhelyezéséről a szabad iskolaválasztás jogának biztosítása mellett. Az, hogy minderre miért tanévkezdés előtt egy nappal került sor, nem derült ki.

Forrásunk szerint a szülők többségét felháborította, hogy egy másik kerületben lévő, messzebbi iskolába kell beíratni a gyerekeket,

de mivel többségében nehéz sorsú családokról van szó, akiknek az érdekérvényesítő ereje szinte nulla, nem nagyon volt választás. 

Arra pedig sem idejük, sem energiájuk nincsen, hogy önállóan kezdjenek olyan iskolát keresni, ahol szívesen fogadják gyermekeiket.

Újra az oktatásért tüntetnek 

Pénteken “Érted megyünk” szlogennel ismét tüntetés lesz Budapesten az Egységes Diákfront, az ADOM Diákmozgalom és más civil szervezetek szervezésében, a célok, illetve a követelések változatlanok: a pedagógusoknak azonnali, legalább 50 százalékos béremelés, az iskolai sztrájkot korlátozó törvényi rendelkezések eltörlése, egy új, esélyteremtő Nemzeti alaptanterv létrehozása és a pedagógusokra nézve hátrányos új státusztörvény visszavonása.

A gyülekező délután fél öttől lesz az Elvis Presley parkban, a Margit híd budai hídfőjénél. A tüntetők innen a Margit hídon át vonulnak át a Kossuth térig, ahol rövid beszédek lesznek, majd csatlakoznak a Fridays For Future klímatüntetéshez, és a Lánchídon fognak keresztülvonulni a budai váralagút vége után felállított színpadhoz. A szervezők azt ígérik, kevesebb beszédre, “több hídfoglalásra” kell számítani. Az esemény Facebook- oldalán csütörtök estig több mint ötezer ember jelezte érdeklődését vagy részvételét. Korábban arról is szó volt, hogy pénteken más európai városokban is lesznek szolidaritási tüntetések.

A megmozdulások ezzel nem érnek majd véget, a diákszervezetek szeptember 22-ére országos demonstrációt szerveznek, a tervek szerint egyszerre több városban lesznek tüntetések.