Csíkszereda;iskola;medve;

2023-09-15 16:26:00

Iskolák mellett bóklászó medvét lőttek ki Csíkszeredán

Mivel az állat agresszíven viselkedett, nem volt esély arra, hogy befogják és elszállítsák.

Iskolák közvetlen közelében lőttek ki egy medvét Csíkszeredán péntek reggel. A nagyvadat a Kájoni János Szakközépiskola udvarán vették észre, ahonnan a közeli Venczel József Szakközépiskolához vezetett az útja - számolt be a Maszol.

A medve a közeli almafákról táplálkozott, majd felmászott egy nyárfára mintegy 25-30 méterre az iskolától. A helyszínre érkező bizottság döntése értelmében a vadat kevéssel a tanítás kezdete előtt kilőtte az önkormányzattal szerződésben álló vadásztársaság vadásza. – A legbiztonságosabb megoldásnak a medve kilövését tartottuk. Több száz diák volt az iskolában, a környéken pedig magánházak találhatóak. Nagyon közel volt az intézményekhez és a házakhoz is a nagyvad – nyilatkozott Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere. Hozzátette, más megoldás nem jöhetett szóba mindenki biztonsága érdekében, így senki nem került veszélybe.

Mivel az állat agresszíven viselkedett, nem volt esély arra, hogy befogják és elszállítsák. A csendőrség felügyeletével az iskolásokat az épületben tartották, míg lezárult az akció. A kilőtt, bocs nélküli nőstény medve a vadásztársasághoz kerül, a törvény értelmében preparálják, és átadják egy múzeumnak vagy oktatási intézménynek.

A hét folyamán ez már a második medve volt, amelyet kilőttek Hargita megyében. Szerdán a Székelyudvarhely közelében fekvő Korondon végzett a vadőr egy, a faluba rendszeresen visszajáró vaddal. A medve a helyi tűzoltóság udvarán és a templom közelében csatangolt - írta a Maszol. A csendőrök megpróbálták petárdákkal elriasztani, azonban a felbőszült állat az emberekre támadt, a vadőr ekkor lelőtte. Személyi sérülés nem történt.