korrupció;Fidesz;ellenzék;Magyarország;felmérés;Publicus Intézet;

2023-09-18 06:05:00

Lesújtó a vélemény Mészáros Lőrincről, a fideszesek csaknem felének is szemet szúr a NER-es rongyrázás

Kevesen hiszik el, hogy Mészáros Lőrinc a saját erejéből vált dúsgazdag vállalkozóvá. A Publicus Intézet felmérése szerint vannak politikusok a kormányban, akiket a közvélemény korruptabbnak gondol Orbán Viktornál.

A megkérdezettek mindössze 10 százaléka tartja Mészáros Lőrincet olyan sikeres üzletembernek, aki nagyrészt saját tehetségének, szorgalmának köszönheti a vagyonát – mutatta ki a Publicus Intézet felmérése, amely a Népszava megbízásából készült. További 23 százalék inkább azzal a megállapítással ért egyet, hogy Mészáros javarészt politikai hátszéllel gazdagodott meg, azonban ezzel „hasznos politikai küldetést teljesít, szükség van nemzeti nagytőkére”. A válaszolók 10 százaléka más hangsúlyokkal, de bizonyos szempontból hasonlóan vélekedik: szerintük zavaró és dühítő a jelenség, ám szükség van a nemzeti nagytőkére, Mészáros Lőrinc afféle szükséges rossz.

A legnagyobb csoportot (44 százalék) ugyanakkor azok alkotják, akiknek lesújtó a véleményük Mészáros személyéről és teljesítményéről is: ők úgy ítélik meg, hogy a „Fidesz-kormány lopásainak tehetségtelen haszonélvezője pozitív gazdasági, politikai szerep nélkül, egy stróman”. (A fennmaradó 13 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni).

A Publicus Intézet az ezer fős mintán végzett – a magyarországi felnőtt népességre életkor, nem és iskolázottság szerint reprezentatív – kutatása során rákérdezett, hányan értesültek arról, hogy Mészáros Lőrincet egy 27 milliárd forintba kerülő, 62 méteres luxusjachton fotózták le, és kiderült, a jacht Mészáros egyik érdekeltségéé. A többséghez eljutott az információ: 64 százalék nem csupán hallotta a hírt, hanem azt igaznak is tartja. Akadnak (igaz, csak 7 százalék), akik hallottak ugyan róla, de nem tartják igaznak.

Ami a luxusjachtozásról szóló hír fogadtatását illeti, 30 százalék szerint „nincs közünk ahhoz, hogy mit csinál a vagyonával Mészáros Lőrinc”. Ezzel szemben kétszer ennyien (60 százalék) képviselik azt az álláspontot, hogy – mivel Mészáros Lőrinc közpénzből gazdagodott meg – jogos a kiemelt érdeklődés, ami az ügyet kíséri.

A többség (52 százalék) nagyon jellemzőnek tartja a kormányközeli elitre a luxust, a rongyrázást, 24 százalék szerint ez „inkább jellemző”. Erős kisebbségbe szorultak azok, akik úgy vélik, hogy ez „inkább nem jellemző” (10 százalék), vagy „egyáltalán nem jellemző” (8 százalék). Még a fideszesek 44 százaléka is társítja a luxust és a rongyrázást a kormányközeli elittel: a bizonytalanok körében ez az arány 84 százalék, az ellenzékiek körében 93 százalék.

Mindenki korrupt, de azért ebbe nem szabad beletörődni 

Mennyire tartja felháborítónak, ha kiderül, hogy kormányközeli vállalkozók az átlagember számára elképzelhetetlen luxuskörülmények között élnek, nyaralnak? A Publicus Intézet kérdésére 57 százalék válaszolta azt, hogy felháborítónak, további 16 százalék pedig azt, hogy „inkább felháborítónak” tartja a kormányközeli vállalkozók luxuséletét. 7 százalék szerint ez „inkább nem” felháborító, 16 százalék szerint egyáltalán nem az. A kormánypártiak ebben a kérdésben (is) jóval megengedőbbek. Részükről csak 32 százalék fejezte ki felháborodását, az ellenzékieknek viszont 91 százaléka.

A megkérdezettek 61 százaléka a Fidesz gazdasági elitjét gazdagabbnak látja, mint a korábbi kormányokhoz kötődő gazdasági elitet. 23 százalék úgy véli, hogy nincs különbség, míg egy szűk réteg (5 százalék) egyenesen azt állítja, hogy a mostani elit kevésbé gazdag, mint a korábbi volt. Politikai hovatartozás alapján ezúttal is erősen szórnak a vélemények.

A magyar szavazók túlnyomó többsége (77 százalék) szerint nem szabad beletörődnünk abba, hogy a korrupciót a politika természetes részeként mutatják be nekünk. Ugyanakkor hasonló arányban (74 százalék) az emberek azt is hozzáteszik, hogy a korrupciónál vannak ma jóval nagyobb problémák Magyarországon. A megkérdezettek 58 százaléka úgy tapasztalja, hogy a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása során sokkal nagyobb összegeket érintő korrupció zajlik, mint a korábbi időszakokban. Mondani se kell: erről homlokegyenest mást gondolnak a kormánypárti és az ellenzéki szimpatizánsok. Elgondolkodtató, hogy az ellenzékiek 76 százaléka – miközben elítéli a súlyosnak minősített fideszes korrupciót – úgy érzi, „túl sok korrupciós ügy van, már nem tudok rájuk figyelni”.

A Fidesz a legkorruptabb, a Momentum a legkevésbé az

A Publicus Intézet megkérte a válaszadókat, hogy 1-től 10-ig terjedő skálán jelöljék meg, mennyire tartják korruptnak az adott politikust vagy pártot. (Minél magasabb a pontszám, a közítélet annál erősebb korrupciót jelez.) A vezető fideszes politikusok közül Rogán Antal (7.6) és hajszállal Lázár János (7.1) is megelőzte Orbán Viktort (7.0), akit Szijjártó Péter (6.7) követ. A DK-s Gyurcsány Ferenc (6.1) és Karácsony Gergely főpolgármester (5.6) ennél lényegesen kedvezőbb értékelést kapott.

A pártok közül a megkérdezettek szerint a Fidesz (7.3) a leginkább korrupt. A kormánypárt után – jóval alacsonyabb korrupciós mutatóval – az MSZP (6.3), a DK (6.1), a Jobbik-Konzervatívok (5.8), végül pedig a Momentum (5.3) következik.