jacht;Mészáros Lőrinc;Várkonyi Andrea;MBH Bank;

Mészáros Lőrinc szuperbankjának a lízingcége az új NER-kedvenc luxusjacht hivatalos tulajdonosa

Az átszámítva körülbelül 27 milliárd forintba kerülő Rose d'Ort 2023. július 5-én regisztrálták Máltán. Első és egyetlen tulajdonosaként pedig az Euroleasing Zrt. van feltüntetve.

Az Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt. nevű magyar lízingtárság – amelynek egyetlen részvényese az MBH Bank – a hivatalos tulajdonosa a NER-es vállalkozók szolgálatába állított legújabb szuperjachtnak, a Rose d’Ornak, amelynek fedélzetén nemrég Mészáros Lőrincet és Várkonyi Andreát fotózták le – írja a 444.

Az MBH Bank – azaz a Mészáros Lőrinchez és Matolcsy György jegybankelnök fiának barátjához, Száraz Istvánhoz köthető Magyar Bankholding – az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésével jött létre április végére. A portál azt írja, hogy a jacht- és hajóregisztrációkért felelős máltai kormányzati intézmény, a Transport Malta dokumentumai szerint

a Rose d'Or jachtot 2023. július 5-én regisztrálták Máltán, első és egyetlen tulajdonosaként az MBH lízingcége, az Euroleasing Zrt. van feltüntetve.

Korábban csak annyi volt ismert, hogy a 2023-ban egy olasz gyárban készült hajót Máltán regisztrálták, ahol a jacht hivatalos tulajdonosi adatai titkosak. Ugyanakkor – mint megírtuk – a superYachtFan.com nevű, állítása szerint jachtfigyelő és oknyomozó oldal ismeretei szerint korábban a jacht tulajdonosa Konsztantyin Sztrukov, az ukrán kormány által szankciós listára tett orosz Putyin-párti milliárdos volt. Az oldal szerint a hajó tulajdonosi struktúrája időközben „egy magyar lízingcégen keresztül átalakult”, a jelenlegi tulajdonosa pedig „ismeretlen magyar milliárdosra” akiről csak annyit tudni, hogy 200 milliárd dolláros vagyona van”. (Ez utóbbi elírás lehet, az ugyanis meghaladná a magyar GDP összegét is.)

A szakportál információjának – miszerint Sztrukovnak köze lett volna a Rose d’Or hajóhoz – a valószínűségét erősíti az óriásjacht neve, vagyis az Arany Rózsa. Az orosz üzletember, cseljabinszki kormányzó testület tagja ugyanis Oroszország egyik legnagyobb aranybányájának is a tulajdonosa, korábban másik, nagyon hasonló nevű hajója is volt, a szintén olasz San Lorenzoban, 2011-ben készült Rêve d’Or, vagyis Arany Álom, amelyet azonban nemrég szintén áruba bocsátott az orosz sajtó szerint az utóbbi években egyre nagyobb jogi és anyagi problémákkal szembesülő orosz oligarcha.

A Rose d'Or ára becslések szerint 75 millió dollár, átszámítva hozzávetőlegesen 27 milliárd forint.

Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus sajtóosztálya kedden lapunk megkeresésére annyit közölt: „A kérdésére, ami a Rose d’Or tulajdonosi hátterére vonatkozik, érdemi tájékoztatást nem tudunk adni, tekintve, hogy Mészáros Lőrinc magánemberként vette igénybe a szolgáltatást. Mészáros úr a nyári szabadságát tölti, közszereplőként is megilleti őt, hogy a magán- és családi életét tiszteletben tartsák”.