színész;halál;Egyesült Királyság;

Meghalt Sir Michael Gambon, a Harry Potter-filmek Albus Dumbledore-ja

Az ír-angol színész 82 éves volt.

82 éves korában elhunyt Sir Michael Gambon színész, a Harry Potter-filmek Albus Dumbledore-ja.

Az ír és angol felmenőkkel is bíró színész sikerekben gazdag pályáját a londoni Royal National Theaterben kezdte, ahol Laurence Olivier partnereként is szerepelt. Három alkalommal is elnyerte az Olivier-díjat, a legrangosabb elismerést a brit színházi világban. Rengeteg Shakespeare-darabban – Othello, Macbeth vagy a Hamlet – játszott, a filmvásznon is maradandót alkotott, hiszen olyan rendezőkkel dolgozhatott együtt, mint Peter Greenaway (A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője), Robert Altman (Gosford Park), Michael Mann (A bennfentes).

Filmes munkáiért három alkalommal is Golden Globe-díjra jelölték, a brit film és televíziós BAFTA-díjat pedig hét alkalommal is elnyerte. A Harry Potter-filmekben először 2004-ben kapott szerepet, amikor az elhunyt Richard Harris után öltötte magára a varázsló, Albus Dumbledore palástját. Ettől fogva egészen 2011-ig, az utolsó Harry Potter adaptációig formálta meg a Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző Iskola igazgatójának alakját.

A brit színház és filmművészet világában szerzett érdemeiért 1998-ban Károly herceg lovaggá ütötte. A család közleménye szerint szeptember 28-án kórházi ágyában hunyt el, miután hosszú ideje tüdőgyulladással küzdött.