Európai Unió;Magyarország;nagykövet;diplomácia;külpolitika;Belarusz;

Magyarország nagykövetet küldött Belaruszba az első EU-tagállamként azóta, hogy a Lukasenko-rezsim 2020-ban vérbe fojtotta az ellenzéki tüntetéseket

Az Orbán-kormány egy lehetőséget sem hagy ki, ha kínos diplomáciai lépésekről van szó. A megbízólevél átadásának aktusa ugyanis közvetve Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja  el törvényesnek a három évvel ezelőtti megméretést. 

Átadta megbízólevelét Alekszandr Lukasenko belarusz elnöknek csütörtökön Magyarország új minszki nagykövete, Bencsik Zita Ilona – adta hírül az ukrán sajtó, a belarusz BelTa hírügynökségre hivatkozva. Az ukrán hírportálok és a Nexta belarusz ellenzéki Telegram-csatorna egyaránt kiemelték, hogy az Európai Unió által el nem ismert 2020-as választások óta Magyarország az első uniós ország, amely új minszki nagykövetet küldött ki.

A korábban chicagói főkonzulként szolgáló magyar diplomata megbízólevelét átvéve Alekszandr  Lukasenko kijelentette, hogy Magyarország Belarusz régi és megbízható barátja, akivel a kapcsolatok, miután kiállták az idők próbáját, pragmatikus és kölcsönösen tiszteletteljes alapokon nyugszanak”. Hozzátette: – Készek vagyunk folytatni a párbeszédet Magyarországgal annak érdekében, hogy a térségben a feszültségek de-eszkalálódjanak...

Az eseményen Magyarország mellett további tíz ország – Kazahsztán, Egyiptom, Zimbabwe, Egyenlítői-Guinea, Angola, Uganda, Kambodzsa, Fülöp-szigetek, Jordánia és Kolumbia – nagykövete adta át megbízólevelét.

Az Ukrainszka Pravda azt írta, az Orbán-kormány a kevesek egyike Nyugaton, amely hivatalos kapcsolatban állnak Lukasenko-rezsimével. A német közszolgálati Deutsche Welle által tíz napja megkérdezett szakértők emlékeztetnek, Belarusz és az Európai Unió kapcsolatai a mélyponton vannak. Számos EU-tagállam minszki nagykövetségén csökkentették a személyzetet, nagykövetek helyett ideiglenes ügyvivők dolgoznak, miután a lejáró nagykövetek helyett nem küldenek újat.

A megbízólevél átadásának aktusa ugyanis közvetve Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti. Magas szintű látogatást is egyedül Magyarország részéről történt.

Szijjártó Péter külügyminiszter idén februárban tett hivatalos látogatást Minszkben. Ezt az Európai Parlament külön is bírálta szeptember 13-i állásfoglalásában, amely ismét elítélte Lukasenko diktatúráját népének brutális elnyomása és Oroszország Ukrajna ellen vívott háborújában való bűnrészessége miatt.

Az új magyar nagykövet kiküldése kapcsán a Népszava megkérdezte a Külügyminisztériumtól, milyen együttműködési lehetőségek indokolják a magyar-belarusz kapcsolatok szorosabbra fűzését; nem tartanak-e attól, hogy ez a lépés tovább szűkíti az Orbán-kormány mozgásterét a NATO-beli és uniós szövetségeseinkkel folytatott együttműködésben; valamint mérlegelték-e, hogy tovább ronthatja viszonyunkat Ukrajnával, megnehezítve a kárpátaljai magyarság nyelvi és oktatási jogainak helyreállításáról folyó egyeztetéseket. Amennyiben a KKM-től választ kapunk, cikkünket frissítjük.