vesztegetés;teszt;Fővárosi Törvényszék;koronavírus;favipiravir;járványügyi szabályok;

Koronavírus elleni gyógyszerrel, oltással üzleteltek, tizenhárman álltak bíróság elé

Az előkészítő ülésen az I., III., IV. és XIII. rendű vádlott nem ismerte be a bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. 

A Fővárosi Törvényszék szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint 2023. október 11-én előkészítő ülést tartott abban a büntetőügyben, amelyben az ügyészség 13 személyt többek között önálló intézkedésre jogosult személy által kötelességszegéssel, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádol.

A vádirat szerint az egyik budapesti kórházban orvosként dolgozó I. rendű vádlott több alkalommal orvosi kötelezettségét megszegve és rendszeres haszonszerzésre törekedve, levélszámra tulajdonított el tablettákat a kórház részére rendelkezésre álló favipiravir nevű gyógyszerkészítményből. Ezeket jogtalan előnyért cserébe adta át a III. rendű vádlottnak és egy további személynek. A favipiravir a vádbeli időszakban csak a kórházi fekvőbeteg-ellátásban volt alkalmazható készítmény.

Egy másik vádpont szerint az I. rendű vádlott egy alkalommal jogtalan előnyért cserébe soron kívüli orvosi ellátást biztosított egy személy részére, akit a IV. rendű vádlott vitt el a kórházba, és a kötelezettségszegésért járó pénzt is ő adta át az orvosnak.

Az V., VII. és IX. rendű vádlott szándékolt segítséget nyújtott soron kívüli koronavírus elleni védőoltásra való jogosultságok igazolásában. Ezen valótlan tartalmú igazolások felhasználásával jogosulatlanul és soron kívül részesült koronavírus elleni védőoltásban a VI., VIII., X. és XII. rendű vádlott, mivel egyikük sem dolgozott sehol egészségügyi alkalmazottként.

A II. rendű vádlott csak a lejárt érvényességű TAJ-kártyája miatt nem kapta meg végül az oltást. A II. rendű ezen felül rábírta a XI. rendű vádlottat arra, hogy állítson ki számára egy negatív koronavírus teszteredményt, amellyel külföldre történő utazásra való jogosultságát igazolja.

Az előkészítő ülésen az I., III., IV. és XIII. rendű vádlott nem ismerte be a bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. Esetükben a büntetőeljárási törvényeknek megfelelően az ügyész indítványai után a vádlottak és védők előadták a védekezésük alapjául szolgáló tényeket, továbbá ezek bizonyítékait, valamint előterjesztették a bizonyítás lefolytatására és az egyéb eljárási cselekményekre vonatkozó indítványaikat.

A II., V., VI., VII., VIII., IX., X., XI. és XII. rendű vádlott a váddal egyezően beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A bizonyítási indítványokról, továbbá a bűnösségüket beismerő vádlottak esetében a beismerés elfogadásáról a Fővárosi Törvényszék 2024. január 17-én dönt, így az előkészítő ülés akkor folytatódik.