toborzás;ortodox egyház;orosz-ukrán háború;Herszon;Dnyeper;

2023-10-19 16:49:00

Hídfőállást építenének az ukránok a Dnyeper megszállt partjára

Ha sikeresen megvetik a lábukat, nehézfegyverzetet juttathatnak át a felszabadítandó területre. Az oroszok agresszió is kifulladni látszik, mert már ortodox egyháznak is be kellett szállnia a katonák toborzásába és kiképzésébe.

Azután, hogy az ukrán erők átkeltek a Dnyeper folyón,  a harcok az oroszok által elfoglalt területeken is folytatódtak – írja a Sky News ismert orosz katonai bloggerekre hivatkozva azután, hogy ukrán alakulatok a lerombolt Antonivszkij híd közelében előrenyomultak és elfoglalták Pojma falut. Ukrajna eddig 60 embert veszíthetett a front ezen részén zajló csatában.

– Ha Kijev erői képesek valódi hídfőállást kialakítani a Dnyeper túloldalán, az lehetővé teheti számukra, hogy ne csak csapatokat, hanem tankokat és tüzérséget is átjutassanak a folyón, s akkor megtörhetik az oroszokat, véli az egyik blogger. Ezt erősítik más orosz források, is, írják, és „aggódnak” a Herszon megyében tapasztalt ukrán előrenyomulás miatt, egyben megjegyzik, hogy jelentős teret eddig nem hagytak az ellentámadásra, amelyet hátráltatott a Kahovka-gát júniusi felrobbantása, amit az orosz fél tagadott. Mindeközben zajlanak az orosz légitámadások a kelet-dnyiprói régióban, ahol rakétacsapásokkal kártyavárként döntik össze a családi házakat, veszélyeztetnek folyamatosan civil életeket.

Amennyiben azonban az ukránok erősödése az orosz megszállók gyengülésével járna, a hírek szerint biztosan számíthat majd az orosz ortodox egyházra, mert az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint az egyház katonai magáncégeket hozott létre harcosok toborzására és kiképzésére. Az SZBU Facebook-bejegyzése szerint ortodoxok a Moszkvai Patriarchátus utasításai szerint járnak el.

– Például a St. Andrew's Cross nevű katonai magáncéget a dokumentumok szerint a szentpétervári kronstadti haditengerészeti székesegyházba jelentették be. – A potenciális jelöltek kiválasztása során előnyben részesítik azokat a férfiakat, akik már szolgáltak az agresszor ország katonai egységeiben, és rendelkeznek harci tapasztalattal. Álcázás miatt kizárólag a katedrális falain belül, valamint az Orosz Föderáció speciális kiképzőterületein végzik az „újoncok” kiképzését, amelyet a Kremlhez közelálló gazdasági elitek finanszíroznak.