oktatás;Magyarország;performansz;Egységes Diákfront;

Performansszal buzdított részvételre az alternatív oktatási népszavazáson az Egységes Diákfront

A Bújj-bújj zöld ág átiratát adták elő.

Perdormansszal népszeírűsítette az Egységes Diákfront péntek délután Budapesten az oktatásért rendezett hétigenes népszavazást. 

A Hősök terén tartott akcióban a résztvevők az ismert gyerekdal, a Bújj-bújj zöld ág átiratát adták elő, hogy felhívják a figyelmet a referendumra. Ez a  performansz arról szólt, hogyan rombolják az oktatást azok, akiknek a feladatuk lenne fejlesztenie, és hogy mindannyiunk felelőssége az oktatási rendszer javítása, az alternatív népszavazáson való részvétel.

Az alternatív népszavazást az Egységes Diákfront és az aHang szervezi október 23. és 30. között. Online, az ELEVE alkalmazásban már péntektől, október 20-tól lehet szavazni. Az online szavazáshoz ügyfélkapus regisztrációra lesz szükség, a személyes szavazáshoz pedig hivatalos fényképes igazolványra és lakcímkártyára.  Összesen több mint száz – Budapesten több mint 20 – helyszínen lehet majd szavazni személyesen. Az alternatív népszavazás újítása, hogy már 16 éves kortól részt lehet venni rajta.

Az alternatív népszavazás hét kérdésből áll:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”

  •  „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak?”

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?”

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

Ezzel párhuzamos futott egy népszavazási kezdeményezés is. Bár a Kúria június végén hitelesített két kérdést a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezetői által kezdeményezett öt kérdésből, az Alkotmánybíróság közbeszólt, július 20-án kiderült, nem lesz népszavazás az oktatásról Magyarországon.