korrupció;motor;tárgyalás;Orbán Győző;Schadl-Völner-ügy;

2023-11-07 14:14:00

Orbán Viktor testvérének a neve is előkerült a Schadl–Völner-ügyben

Egy tanú szerint Orbán Győző megnézte azt a vízüzeműnek szánt motort, amelynek a fejlesztésébe a korrupciós ügy két főszereplője beszállt.

A lehallgatott és a bíróság előtt ismertetett telefonbeszélgetések szerint K. Szabolcsnak igencsak sajátos dolgokat mondott R. Róbert harmadrendű vádlott – derült ki a Schadl–Völner-ügy keddi tárgyalásán.

Mint megírtuk, a Fővárosi Törvényszéken ma tanúként azt a K. Szabolcsot hallgatták meg, aki vízüzemű motort tervezett, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál igazságügyi államtitkár beszállása után pedig állítólag lehetőség nyílt arra, hogy a fejlesztésre pályázaton pénzt szerezzenek. Völner Pál vállalta, hogy lobbizik a körforgásos gazdasági fejlesztésekért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárnál, Steiner Attilánál, és eléri, hogy írjanak ki egy pályázatot „csökkentett szén-dioxid-kibocsátással járó építőanyag gyártására”, de megkeresi az ügyben Süli János paksi bővítésért felelős minisztert is.

Bár volt, aki elkezdte feszegetni, hogy nem működőképes a konstrukció, Völner Pál mindenkit azzal nyugtatott, hogy miután a pályázatot már megnyerték, senki nem fogja ellenőrizni, valójában volt-e a reális esély a pályázatban megjelölt eredmény elérésére vagy sem.

A máskor is meglehetősen homályosan nyilatkozó R. Róbert szerint – hangzott el a perben – a pályázat számait minél előbb fixálni kell, mivel a pályázatot a „miniszterelnök személyesen fogja kiválasztani a pályázatot” ha pedig nem választja ki, úgy „egyenesen mennek az MTI-hez”. De R. Róbert azt is megpendítette úgy mellékesen K. Szabolcsnak, hogy „bevásárolják magukat” a Paksi Atomerőmű Zrt.-be.

Másutt is szóba került a miniszterelnök, egy 2021-es lehallgatási jegyzőkönyv szerint R. Róbert arról beszélt K. Szabolcsnak, hogy „Orbán Viktor meg az a másik ...” fog a pályázatról dönteni, mondván, „azok” egy csomagban vannak. 

A tanú szerint Orbán Győző is megnézte a vízüzemű motort

Szerettük volna eladni az államnak a találmányt- ismerte el K. Szabolcs tanú a bírónő kérdésére. Szerinte ők eladták volna külföldre is – „nem vagyunk igazi hazafiak – mondta erről K. Szabolcs, ám Schadl György itthon akarta tartani a találmányt. Kit ért az állam alatt? – kérdezte a bírónő. – Tavaly háromszor eljött Orbán Győző – mondta K. Szabolcs a bírónőnek , aki sajnos nem kérdezi meg a tanút, hogy pontosan mikor, miért járt volna nála a miniszterelnök testvére.

- Van valami olyan pszichés betegsége, ami befolyásolja abban, hogy adekvát válaszokat adjon? - kérdezte a bírónő egy idő után a tanút, K. Szabolcs ugyanis a kérdések nyomán érezhetően egyre inkább szétesett, egyre agresszívebben válaszolt a bírónőnek, aki viszont a hamis tanúzás következményeire figyelmeztette a tanút. „Úgy látom, hogy komoly zavarban van a bíróságon a kérdéseimtől. Az időközben izzadozó, betegségére is hivatkozó K. Szabolcs válaszai mindenesetre elég furcsák:

- Sz. Gábor – ügy egyik mellékszereplője - említette-a hogy R. Róbert merre járt? - kérdezte a bírónő. – Környéken. Oroszország. Kuba. – R. Róbert merre lakott? – Tanyán. Szállodában. – Miért lakott szállodában? - Alacsonyabb volt a rezsi – hangzott a párbeszéd.