lemondás;Portugália;házkutatás;António Costa;

Lemondott a portugál miniszterelnök, miután korrupció gyanújával őrizetbe vették a kabinetfőnökét

Korábban nyomozók vizsgáltak át több minisztériumot, ideértve az infrastruktúráért és a környezetvédelemért felelős tárcát, valamint a kormányfő lisszaboni rezidenciáját. A hatóságok összesen negyven lakást és irodát kutattak át.

Benyújtotta lemondását kedden António Costa portugál miniszterelnök, miután korrupció gyanúja miatt a hatóságok őrizetbe vették kabinetfőnökét és házkutatást tartottak több közintézményben.

A vizsgálatok Costa baloldali kormánya lítiumbányászattal és hidrogéntermelési projektekkel kapcsolatos állítólagos szabálytalanságaira összpontosítanak. A Lusa helyi hírügynökség, valamint az RTP közszolgálati televízió a hatóságokra hivatkozva arról számolt be, hogy egyebek között megvesztegetés és a montalegrei lítiumbányák, valamint Sines városában a zöld hidrogén termelésével kapcsolatos koncessziók kiadása körüli visszaélések gyanúja miatt folyik vizsgálat.

Costa döntését az állami televízióban jelentette be, miután Marcelo Rebelo de Sousa államfővel találkozott.

A miniszterelnök kijelentette, hogy lelkiismerete tiszta, de nem fog ismét indulni jelöltként a kormányfői székért. A köztársasági elnök elfogadta a kormányfő lemondását.

Az ügyészség korábban közölte, hogy Joao Galamba infrastruktúráért felelős miniszter a korrupciós ügy hivatalos gyanúsítottja, és letartóztatták Vítor Escáriát, Costa kabinetfőnökét.

A Lusa és az RTP értesülései szerint összesen öt embert vettek őrizetbe a korrupciós üggyel kapcsolatban, így Escáríán kívül Diogo Lacerda befolyásos üzletembert, Nuno Mascarenhas sinesi polgármestert, valamint két további üzletembert. Az ellenzék a kormány haladéktalan lemondását követeli.

Costa hangsúlyozta, hogy kész teljes körűen együttműködni az igazságügyi szervekkel, miután a vádhatóság közölte, hogy a miniszterelnök ellen is vizsgálat folyik.

„A miniszterelnök tisztségének méltósága összeegyeztethetetlen a feddhetetlenségére, illetve helyes magaviseletére vetülő bármiféle gyanúval, nem is beszélve egy bűncselekmény elkövetésének gyanújával”

– fogalmazott Costa.

Nem sokkal korábban nyomozók vizsgáltak át több minisztériumot, ideértve az infrastruktúráért és a környezetvédelemért felelős tárcát, valamint a kormányfő lisszaboni rezidenciáját. A hatóságok összesen negyven lakást és irodát kutattak át.

A Portugália északi részén található Montalegre régióban gyanítják Európa legnagyobb lítiumkészleteit, amelyeket a helyi lakosság ellenállása dacára a kormány ki akar aknázni. A fém egyebek között akkumulátorok gyártásához fontos. A Lisszabontól délre található Sines városában pedig 2021 óta egy bezárt szénerőmű területén a jövőben zöld hidrogént terveznek termelni. Mindkét projekt fontos szerepet játszik Portugália azon tervében, hogy felhagyjon a fosszilis energiahordozók használatával.