Nagy Márton;4iG Nyrt;Jászai Gellért;

Adókedvezménnyel segíti az Orbán-kormány a kedvenc informatikai cégét

A 4iG Nyrt. még nagyobbra nőhet.

Együttműködési megállapodást írt alá a 4iG-csoport és az Orbán kormány - derül ki a Magyar Távirati Iroda (MTI) híréből.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ennek apropóján arról beszélt, hogy ennek értelmében jövő év elejétől a kabinet megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint 2025. január 1-jétől a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót. Kijelentette, a 4iG fejlesztései illeszkednek „a kormány kifektetési politikájához”, ezért támogatják, hogy a 4iG a régió meghatározó telekommunikációs szereplőjévé váljon.

A vállalatcsoport elnöke emlékeztetett, társaság vállalásai között szerepel, hogy a 150 milliárd forintos hálózatfejlesztéssel további 1,1 millió háztartásban válik elérhetővé a gigabitképes hálózat, valamint Budapesten és az agglomerációjában, a vármegyeszékhelyeken, továbbá a főbb közlekedési útvonalak mentén kiépül a nagy kapacitású 5G hálózat legalább 1000 bázisállomás telepítésével.

Jászai Gellért megjegyezte, a fejlesztésekhez szükséges forrást a távközlési közműadó és a távközlési különadó kivezetése biztosítja. A társaság korábbi közlése szerint az év első hat hónapjában a 4iG konszolidált nettó árbevétele 118,5 százalékkal 266,2 milliárd forintra, a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyeresége (EBIDTA) 190 százalékkal 95,3 milliárd forintra, míg az adózott eredménye 7,8 milliárd forintra nőtt.