nyugdíj;Brüsszel;infláció;minimálbér;keresetek;Gulyás Gergely;kormánypropaganda;

Hiába kábítja a Fidesz az időseket, a korrekció ellenére leszakadnak a nyugdíjak

Ahogy a novemberi emelést, úgy a januárit is törvény írja elő, ám mindkettő a kabinet becslésén alapul. 

Miközben törvényi kötelezettség a novemberi nyugdíj korrekció, a kormány továbbra is úgy kommunikál, mintha ez a plusz pénz, és annak kifizetési módja egyfajta ajándék, és a Fidesz-KDNP döntése lenne.

Több fideszes politikus is megszólalt a témában, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő videóüzenetben magyarázta el, hogy átlagosan plusz 78 ezer forintra számíthatnak a nyugdíjasok, a kiegészítést januárig visszamenőleg kapják meg, és a kormány mindezzel az inflációkövető nyugdíjemelést biztosítja a „mostani háborús és szankciós infláció mellett is”.

Arról is beszélt, hogy a kormány szeretné biztosítani az időseket arról, hogy januárban ismét emelni fogják az ellátást, mégpedig újabb 6 százalékkal, mert ennyire becsülik a jövő évi inflációt. A videó felett pedig egy üzenet olvasható: a nyugdíjasok számíthatnak a kormányra.

A valóság ezzel szemben az,

hogy Brüsszelnek, és a háborúnak semmi köze a magyar nyugdíjemeléshez, kiegészítéshez. Ahogy a novemberi emelést, úgy a januárit is törvény írja elő, ám mindkettő a kormány becslésén alapul. 

Az is tény, hogy ha felül- és nem alábecsülné a következő évben várható inflációt, akkor a januári emelés magasabb lenne, és nem az idősek hiteleznének az államnak a valósághoz közelebbi, de szintén becslésen alapuló novemberi korrekcióig.

1997 és 2009 között az úgynevezett svájci, vagy vegyes indexálás alapján számították ki a nyugdíjak éves emelését, amit 50 százalékban az infláció, 50 százalékban pedig a keresetek emelkedése határozott meg. Ily módon a gazdasági fejlődés eredményeiből a nyugdíjasok is részesültek, vagyis növekvő reálbér esetén nem csupán a reálérték megőrzése volt biztosítva. 2012-ben a Fidesz a gazdasági válságra és az IMF-hitel feltételére hivatkozva teljesen megszüntette ezt a módszert, és bevezette a tisztán inflációkövető emelést. (Előtte három évig a gazdasági helyzethez igazított átmeneti rendszer működött). Ennek lett a következménye az,

hogy míg 10 éve az átlagkereset 70 százalékát is elérte az átlagnyugdíj, most már az ötvenet sem.

Ezt a tendenciát tovább erősíti az, amit Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentett: a tervek szerint év végére teljesülhet a kormány célja, és tíz százalék alá eshet vissza az infláció mértéke. (Ez a friss KSH adatok szerint már meg is valósult.) Így 2024 már a növekedésről szólhat, és biztosan lesz minimálbér emelés, mégpedig a jövő évi inflációt meghaladó mértékben. Ez pedig azt jelenti, hogy akár 10 százalék fölött lehet a legkisebb bér növekedése, miközben a nyugdíjasok 6 százalékkal kapnak többet, mint idén. 

A nyugdíjak és a bérek között tehát tovább nyílik az olló.