antiszemitizmus;Izrael;Soros György;Kovács Zoltán;David Pressman;

David Pressman szerint nem kell sárga csillagot tűzni az Orbán-kormány plakátjaira ahhoz, hogy érthető legyen a jelentésük, Kovács Zoltán visszavágott

„Minél jobban próbálkozik, annál kellemetlenebb lesz” – üzente az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének az államtitkár, majd felhívta a figyelmét arra, hogy mi történik éppen az amerikai campusokon.

„A Hamász által október 7-én Izrael ellen elkövetett brutális terrortámadás még sokáig visszhangozni fog a történelemben a meggyilkolt ártatlanok, az elveszett életek és a folyamatos emberveszteségek hatása miatt, időkön átívelően, minden egyes elvesztett élet számtalan másikat is érintve” – mondta David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitóján.

Pressman hozzátette, hogy a támadás egy tagadhatatlan rémtett volt, és hatalmas antiszemita hullámot gerjesztett a világ számos városában.

„Magyarországon egyes tisztviselők egy olyan országot szeretnek láttatni, ahol nem tolerálják az antiszemitizmust, ahol a zsidókat nem támadják meg az utcán, és amely biztonságos hely a számukra”

– jelentette ki a nagykövet, és megjegyezte, hogy ugyanezek a tisztviselők ugyanakkor egy másik történetet is mesélnek majd. Olyan óriásplakátokat helyeznek ki – folytatta –, amelyeken egy vigyorgó, Magyarország felett uralkodó zsidó milliárdos látható, és a plakát arra figyelmeztet, „ne hagyjuk, hogy Soros nevessen utoljára”. Vagy más plakátokon ugyanez a milliárdos bábzsinórral irányítja a politikusokat. Egy legutóbbi plakáton pedig ugyanennek a milliárdosnak a fia látható, amint az Európai Bizottság elnöke mögött bukkan fel, árnyékként.

„Nem kell sárga csillagot tűznünk ezekre a plakátokra ahhoz, hogy megértsük a megjelenésük kontextusát és a képek mögött rejlő jelentést. Nem kell filmkritikusnak lenni ahhoz, hogy megértsük az egyik történetet, amelyet ezek a plakátok – ebben az országban és ebben a kontextusban – közvetítenek”

– hangsúlyozta Pressman.

Majd kiemelte, hogy az antiszemitizmust nem a zsidók fizikai biztonsága határozza meg. „Ez egy groteszk módon alacsony mérce, ez minden kormány legalapvetőbb felelőssége, minden polgáráért. De tény, hogy bárhol, ahol az antiszemitizmus megengedett, vagy néha még bátorítják is, a zsidók nincsenek biztonságban” – fejtette ki a nagykövet.

David Pressman beszédében mindemellett azt is mondta,

  • az, hogy átírják vagy rehabilitálják a népirtásban önként részt vevő magyar tisztviselők és vezetők szelektív történetét, és nem hajlandók elítélni azokat, akik támogatják ezeket a tetteket, a történelem megváltoztatása.

  • az, hogy izraeli focicsapatok Magyarországon játszanak a hazai bizonytalanság idején, valamint határozottan kiállni Izrael mellett politikai kérdésekben csodálatos dolog, de „nem teszi semmissé a kormánytisztviselők revizionizmusát, vagy nem menti fel őket azoknak a plakátoknak a felelőssége alól, amelyeket kiragasztanak, újra és újra veszélyes szóképeket oltva a politikájukba".

  • a biztonságos utcai sétától a betört ablakokon és a vandalizmuson át a brutális támadásokig vezető út rövid és veszélyes, nem szabad várnunk a vérontásra, mielőtt elítéljük az antiszemitizmust, amely a történelem tanúsága szerint oly gyakran odavezet.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a korábban Twitter néven ismert X-en reagált a nagykövet szavaira. Bejegyzésében hangsúlyozta, hogy „Magyarországon zéró toleranciát alkalmazunk az antiszemitizmussal szemben, ami a terrorizmust támogató tüntetésekre is vonatkozik”.

Hozzátette, nem egyszerűen arról van szó, hogy Magyarországon „nem támadják meg a zsidókat az utcán”. Szerinte a zsidó élet reneszánszát éli Magyarországon.

„Minél jobban próbálkozik, annál kellemetlenebb lesz, nagykövet úr. Lejárt az idő, amikor bárki komolyan vette az antiszemitizmussal kapcsolatos állításait”

– jelentette ki, feltéve a kérdést, hogy Pressman vajon látta-e, mi történik például a saját országában az egyetemi campusokon.„Senki sem tudja komolyan venni, hogy próbál bennünket megleckéztetni” – üzente Kovács Zoltán a nagykövetnek.