Oroszország;Magyarország;David Pressman;szuverenitásvédelmi törvény;

2023-12-05 22:48:00

David Pressman szerint a Fidesz szuverenitásvédelmi törvényéhez képest enyhe és szelíd a Putyin-féle Oroszország hasonló jogszabálya is

Amikor Magyarországon könyveket fóliáznak be, könyvesboltokat büntetnek meg és kirúgják egy nagy kulturális intézmény vezetőjét, hollywoodi körökben is felmerülnek kérdések, ami Magyarország szórakoztatóiparának jövőjét illeti – figyelmeztetett.

Finoman szólva nincs elragadtatva a magyar szuverenitásvédelmi törvény javaslatától David Pressman , az Egyesült Államok budapesti nagykövete. A diplomata az AmCham, a Magyarországon működő  amerikai cégek kamarája előtt aggasztónak nevezte a jogszabálytervezetet, hozzáfűzve, ehhez képest az a külföldiügynök-törvény is enyhe és szelíd, amely 2012 óta van hatályban Oroszországban – derül ki a 444 cikkéből.

Mint ismert, a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté november 21-én nyújtotta be a szuverenitásvédelmi törvény javaslatát, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekménynek nyilvánítja, ha egy párt „tiltott külföldi támogatást” vagy „e tilalom kijátszása érdekében a tiltott külföldi támogatás eredetét leplező megállapodásból származó vagyoni előnyt” fogad el. Emellett felállít egy új államigazgatási szervet, a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, amely „az alkotmányos önazonosság védelme érdekében” elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytat.

David Pressman most azt mondta, az Orbán-kormány javaslatával korlátlan és ellenőrizetlen nyomozói jogok állnának az új biztonsági ügynökség rendelkezésére, a kabinet tervezett hatásköre pedig „lélegzetelállítóan” széles, és képes lenne elővenni az itt lévő amerikai cégeket és munkatársaikat is, ha úgy ítélik meg, hogy részt vesznek az „érdekérvényesítési tevékenységekben” vagy a „demokratikus vita” folytatásában. Ez vonatkozik a független médiára és civil társadalmi szervezetekre is.

Ezen túl David Pressman beszélt arról is, hogy amikor Orbán Viktor az Egyesült Államokat Magyarország egyik legfőbb „ellenségének” nevezi ki, vagy nyilvánosan kijelenti, hogy az Egyesült Államok kormánya megpróbálja megbuktatni az ő kabinetjét, akkor a szavai nemcsak washingtoni, körökben, hanem hanem az itteni amerikai cégek központjában és tárgyalótermeiben is hatnak. De az amerikai nagykövet figyelmeztetett, hogy ami a magyar kulturális életben folyik, vagyis hogy könyveket fóliáznak be, könyvesboltokat büntetnek meg és kirúgják egy nagy kulturális intézmény vezetőjét – célzott a nagy botrányokra –, akkor hollywoodi körökben is felmerülnek kérdések, ami Magyarország szórakoztatóiparának jövőjét illeti.