emelés;salátatörvény;tiszteletdíj;Hadházy Ákos;Nemzeti Választási Bizottság;

Kutatásnak és felnőttképzésnek álcázva emelik a tiszteletdíjakat a Nemzeti Választási Bizottságnál

A jövő júniusi EP- és az azzal együtt tartandó önkormányzati választás előtt jelentősen nőtt a választások tisztaságáért is felelős testület tagjainak és elnökének a juttatása. A tagok az eddig 460 ezer helyett 700 ezret, az elnök pedig 800 ezer helyett 1,2 milliót kap ezentúl.

Egy salátatörvénybe rejtve, szép csendben másfélszeresére emelték a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjainak és elnökének tiszteletdíját – írja csütörtöki Facebook-posztjában Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő vette észre, hogy egy olyan kedden elfogadott törvénycsomag részeként szavazta meg az Országgyűlés kétharmados kormánypárti többsége a juttatások drasztikus emelését, amely indítványnak az eredeti címe az volt, hogy „Az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításáról”.

A Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszternek a kormány nevében benyújtott csomagjába rejtette A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény módosítását. A képviselők 135 igen 50 nem és 7 tartózkodás ellenében elfogadták a benyújtott szöveget, amely rénézésre nem sokat mond: „a tizenkétszerese szövegrész helyébe a tizennyolcszorosa szöveg, a huszonegyszerese szövegrész helyébe a harmincegy és félszerese szöveg lép”.

„A tagok az eddig 460 ezer helyett 700 ezret, az elnök pedig 800 ezer helyett 1,2 milliót kap ezentúl havonta azért, hogy asszisztáljanak a Fidesz választási csalásaihoz, szó nélkül hagyják például még a kampányidőszakban is folytatott kormányzati propagandát, vagy hogy elkaszáljanak minden népszavazási kezdeményezést. Vagy éppen ne foglalkozzanak az erdélyi szemétdombon talált szavazólapokkal” – fejtette meg Hadházy Ákos a tényleges tartalmat.

Az ellenzéki politikus mindehhez hozzáfűzte, hogy ugyan az NVB-nek vannak ellenzéki delegált tagjai, de az ő munkájuk is csak arra jó, hogy legitimálják a rendszert, ugyanis a kormánypártok által delegált tagok mindig többségben vannak a többiekkel szemben. A valasztas.hu oldalon olvasható definíció szerint az NVB „főbb feladatai között megállapítja a választások országos eredményét, elbírálja az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok és a területi választási bizottságok döntései elleni fellebbezéseket, elbírálja az országos jelentőségű ügyekben benyújtott kifogásokat, hitelesíti az országos népszavazási kezdeményezéseket, iránymutatást ad ki az egységes jogértelmezés érdekében”. Döntéseit csak a Kúria vizsgálhatja felül a megfelelő eljárásban.