oktatás;Magyarország;szakszervezet;tanár;béremelés;Belügyminisztérium;

Nagyot nő a tanárok fizetése, de a többségnek nem az Orbán Viktor által ígért mértékben

Van, akinek csak 23 százalék lesz 32,2 helyett, van, akinek ennél is kevesebb. 

Rosszabb forgatókönyv is lehetett volna, ám elégedettségről szó nem lehet – így reagált lapunknak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, miután a Belügyminisztérium közzétette pénteken, mennyi lesz pontosan az egyes kategóriákban a tanárok fizetése januártól. Korábban csak annyit közöltek, 32,2 százalékkal nőnek a bérek.

A tárca tájékoztatása szerint a pályakezdő gyakornokok fizetése 400 ezer forintról bruttó 528 800 forintra emelkedik, és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek. A pedagógus I. besorolás esetén 538 ezer forintnál, II. kategóriában 555 ezer forintnál, mesterpedagógusnál 630 ezer forintnál, kutatótanár esetében pedig 750 ezer forintnál nem lehet kevesebb az illetmény.

Nagy Erzsébet megjegyezte: a bejelentett emelés alapja a 2023. novemberi legkisebb illetmény, de ez is csak a gyakornokokra igaz. Mindenki másnál az emelés ehhez képest is kisebb mértékű. Pedagógus I. kategóriában, ha az illetményt 32,2 százalékkal emelték volna, akkor 542 000 forintra nőtt volna. A II. kategóriában a legkisebb bért 568 500-ra kellett volna növelni, a mesterpedagógusnál 687 400-ra, kutatópedagógusoknak 846 000-re. Nagy Erzsébet a gyakornokok esetében azt is kiszámolta, hogy ha a decemberi illetményt vették volna alapul, vagyis azt, ami már a garantált bérminimum emelése miatt a szakmai ágazati pótlékkal együtt minimálisan bruttó 430 320 forint, akkor a legkisebb bér 528 800 ezer forint helyett 568 880 forintra jött volna ki.

Ha így nézzük – mondta, akkor a bérük nem 32,2, hanem mindössze 23 százalékkal nő januártól. A többi bérfokozatban pedig még ekkora emelés sem valósul meg.

A belügyi tárca azt is bejelentette: a mesterfokozat meglétét további két százalékos, a matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos szakképzettséget pedig az e tantárgyakat tanító pedagógusok vonatkozásában további négy százalékos illetményemeléssel ismerné el.

Nagy Erzsébet pozitívumként értékelte, hogy a bérekben, ha kismértékben is, de ismét megjelenhet a magasabb fokozatú diploma elismerése, ami – ahogy fogalmazott – az eddigi rendszerben teljesen elsikkadt. Ugyanakkor megjegyezte: a plusz illetménnyel a tárca beismerte, markáns pedagógushiány van a természettudományos szakok és az informatika területén, de amit javasol, az kevés az elvándorlás megállításához.

Az érdekvédő lapunknak elmondta azt is: már a bejelentés után, péntek késő délután küldte el a belügy a PDSZ-nek „egyeztetés céljából a tanárbéremelés koncepcióját”, és a tárca január 6-ig várja az észrevételeket.