kitüntetés;Ukrajna;Iványi Gábor;Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség;

2024-01-04 16:54:00

Újabb ukrán kitüntetést kapott Iványi Gábor a háború elől menekülő civilek segítéséért

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője az orosz agressziótól szenvedő országba százmilliós értékben juttatott humanitárius segélyek miatt részesült az elismerésben. Presser Gábor egy elektromos zongorát, Nádas Péter az egyik könyvének honoráriumát ajánlotta fel.

A Kraina Összukrajnai Polgárok Egyesülete civil szervezet egyik legmagasabb kitüntetését, az Ukrajna Újraépítéséért elnevezésű érdemrendet vehette át csütörtökön az általa vezetett egyház és civil szervezet vezetője, Iványi Gábor a Dankó utcai központban. A lelkésznek Mikola Zsuravlov ezredes adta át a díját, amelyet az egyesület vezetője, Olekszandr Szopov adományozott.

A kitüntetést a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), illetve az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke a több mint száz millió forintos adománnyal, humanitárius segélyek Ukrajnába szállításával érdemelte ki. Mint azt a Kraina a MET honlapján olvasható közleményben kifejtette, az Ukrajna Újáépítésért díjat elsősorban azok az ukrán és külföldi támogatók kapják, akik kimagaslóan nagyot alkottak a humanitárius és szociális szférában, a tudományban és a művészetben. Az ukrán civil szervezet szervezet célja Ukrajna történelmének és hagyományainak helyreállítása, fejlesztése és megőrzése, egy modern állami díjpolitika kialakítása, az európai irányultságú civil társadalom fejlesztése, és Ukrajna díjrendszerének reformja.

Nem ez az első ilyen magas rangú ukrán kitüntetése Iványi Gábornak, aki július 31-én ugyancsak a Dankó utcában kapta meg világon másodikként kapta meg ezt az ukrán állami kitüntetést Iványi Gábor és testvére, Iványi Miklós az ukrán hadsereg elismerését, A hűség szolgálatáért érdemrend III. fokozatát. Ukrajna fegyveres erői területvédelmi erőinek parancsnoka, Tancjura Ihor Ivánovics vezérőrnagy adományozta a kitüntetést a háború sújtotta ukrán civilek folyamatos segítéséért. Az érdemrendet akkor is Mikola Zsuravlov ezredes adta át.

Az Oltalom Karitatív Egyesület a háború 2022 februári kezdete óta Iványi Miklós lelkész vezetésével rendszeresen szállít különféle adományokat az ukrán civileknek. Csaknem 100 millió forint értékben vittek ki Ukrajnába adományt útjaik során, amelyen nem egyszer Iványi Gábor is részt vett. Többek közt ültettek gyümölcsfákat, újítottak fel iskolát, óvodát, vittek élelmet, ruhát. De olyan is volt, hogy egy hölgynek, aki maga látta el egy ideig a nála táborozó embereket, háztáji állatokat vittek.

Iványi Gábor kiemelte: a pénzbeli adományok mellett tárgyi adományokat is kaptak, így Presser Gábor elektromos zongorát, Nádas Péter az egyik könyvének honoráriumát ajánlotta fel.