tél;időjárás;hideg;sarkvidék;enyhülés;

Néhány napig sarkvidéki hidegben didereghetünk, a hét második felére enyhül a fagy szorítása

Komolyabb mínuszokra éjjel kell számítani, de szerdától napközben az ország legtöbb pontján már pozitív hőmérsékletek lesznek.

Erős viharos széllel tódult be az a sarkvidéki eredetű légtömeg a Kárpát-medence térségébe, amely a következő másfél napban hideg időjárást okoz – mondta Kiss-Szabó Zsanett meteorológus az Országos Meteorológiai Szolgálat utódjaként működő HungaroMet honlapján közzétett videós előrejelzésben. Kiemelte: hétfőn napközben már napközben is fagypont alatti hőmérsékletek lesznek a jellemzőek a legtöbb helyen.

Ugyanakkor a meteorológus hozzátette, a gyenge csapadék viszont egyre délebbre szorul, holnap már csak a déli tájakon és az ország középső részén egy összeáramlás mentén szállingózhat a hó. Hozzátette, keddtől szárazabb idő, szerdától pedig enyhülés várható, pozitív napközbeni hőmérsékletekkel, de marad a téli idő.

Megerősítette az Időkép előrejelzését is, amely szerint sokfelé erős, viharos lesz az északi-északnyugati szél, helyenként kisebb hófúvás sem kizárt. Fagyos lesz a reggel, néhol akár a -10 fokot is megközelítheti a legalacsonyabb hőmérséklet, majd napközben is csak -6 és +2 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Kedden az ország nagyobb részén már sok napsütésre van kilátás, hajnalra helyenként -10 fok köré hűlhet a levegő, majd délután -4 és +2 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet, míg szerdán napközben -1 és +3, csütörtökön pedig már 0 és 5 fok közötti maximumokra van kilátás.