oktatás;Magyarország;tanár;béremelés;iskolaigazgató;

2024-01-15 05:45:00

Mégsem biztos, hogy lesz beleszólásuk az iskolaigazgatóknak abba, hogy a tanárok milyen arányban részesülhetnek az ígért fizetésemelésből

Mellőzhetik az iskolaigazgatók véleményét a fizetésrendezésnél. Az állami fenntartó részletszabályokra vár.

Az eddigi hírekkel ellentétben mégsem biztos, hogy lesz érdemi beleszólásuk az iskolaigazgatóknak abba, az általuk vezetett intézményekben dolgozó pedagógusok milyen arányban részesülhetnek a kormány által januárra megígért 32,2 százalékos bértömeg-emelésből – értesült a Népszava. Legutóbb a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás beszélt arról a Belügyminisztériumban lezajlott sztrájkbizottsági egyeztetést követően, hogy a tankerületi központok mellett az intézményvezetőknek is lesz szerepük a bérek pontos megállapításában.

Nem sokkal később azt a tájékoztatást kapták, hogy a tanárok új munkaszerződéseit központilag dolgozzák ki, az igazgatóknak pedig mindössze annyi lesz a feladatuk, hogy a tankerületi központban átvegyék a kész dokumentumokat és továbbítsák azokat a pedagógusoknak. Ennek január 22-éig kell megtörténnie.

Érdeklődtünk a tankerületek felügyeletét ellátó Klebelsberg Központnál: ha volt olyan elképzelés, hogy az iskolaigazgatókat bevonva állapítják meg az egyes pedagógusokra vonatkozó új béreket, ez végül miért nem így történt? Szerettük volna megtudni azt is, a tankerületi központokban hogyan számolják ki, hogy az egyes pedagógusok milyen arányú béremelést fognak kapni. Válaszukban csak annyit írtak, tudomásuk szerint az új életpályamodell-törvényhez kapcsolódó részletszabályok kidolgozása egyelőre folyamatban van.

A Klebelsberg Központ által említett részletszabályokra azért van szükség, mert a 32,2 százalékos emelés nem az egyes pedagógusok bérére, hanem a fenntartók számára rendelkezésre álló bértömegre vonatkozik. Vagyis szinte biztosra vehető, hogy nem minden pedagógusnak emelkedik majd ilyen arányban a fizetése. A béremelés Belügyminisztérium által kidolgozott koncepciójában csak alsó határok szerepelnek, amelyeknél a különböző fokozatú pedagógusok nem kaphatnak kevesebbet. Például egy Pedagógus I. besorolású tanár esetében az alsó határ bruttó 538 ezer forint, ami nettóban 357,7 ezer forintot jelent.

Bár a koncepció tartalmaz néhány szempontot a bérek megállapítására vonatkozóan – többek között a szakmai gyakorlati időt, a tanított tantárgyak számát, a többletfeladatokat, az elismeréseket –, ám a pedagógusok munkájára, érdemeire közvetlenül rálátó iskolaigazgatóknak mégis fontos szerepük lehetne a bértömeg igazságosabb szétosztásában.

Az igazgató esetleges „kifelejtése” a béremelések elosztásából nem az első kifogásolható eleme a fizetésrendezésnek. Miközben most lesznek, akiknek nem is nő az ígért mértékben a bérük, jövőre már lehetnek olyanok is, akiknek akár csökkenhet is a fizetésük. A Népszava írta meg elsőként, hogy 2025 szeptemberétől a státusztörvényben meghatározott bérsávok alsó határáig csökkenthetik majd azoknak a fizetését, akik 50 százalékos vagy az alatti eredményt érnek el az új teljesítményértékelő rendszerben. Ez utóbbit lépést is szóvá tették tanári szervezetek és az Egységes Diákfront képviselői, amikor a pedagógusok béremelése körüli „kormányzati cirkusz” ellen tiltakoztak szombaton a Belügyminisztériumnál. A tüntetők tiltakoztak az ellen is, hogy jövőre akár le is vonhatnak azoknak a pedagógusoknak a béréből, akik nem teljesítenek megfelelően.

– A négy fal között szórakozzanak, ne pedig a tanárainkkal – hangzott el többször is a demonstráció során. A tüntetők felhívták a figyelmet arra is, hogy a mostani béremelés csak részsiker, több más követelésük is van, mint például egy új, modern Nemzeti alaptanterv kidolgozása és egy önálló oktatási minisztérium létrehozása. A diákszervezetek képviselői azt is bejelentették, februárban konzultációt indítanak a diákok körében, a beérkezett véleményeket is figyelembe véve pedig egy zöld diákprogramot dolgoznak ki, amelyet minden budapesti főpolgármester-jelöltnek elküldenek majd az idei önkormányzati választások előtt.